Madoff slachtoffers starten rechtzaak tegen PwC

25 augustus 2009 Consultancy.nl

PricewaterhouseCoopers, een van ’s werelds grootste adviesbureaus, wordt aangeklaagd voor miljarden dollars vanwege zijn rol als auditor van een van de voedende financieringen die kapitalen naar Bernard Madoff sluisde, en daarmee geholpen heeft zijn $65 miljard “Ponzifraude” op te bouwen.

Adviesbureau PwC is genoemd in zeven rechtszaken die tot wel $2 miljard claimen aan schade voor investeerders die vrijwel alles hebben verloren in de grootste fraude in de geschiedenis. PwC Canada was bijvoorbeeld auditor van Fairfield Sentry, dat voor $7.2 miljard aan investeringen plaatste bij Madoff, en daarmee het grootste individuele slachtoffer werd.

Juridisch bedrijf Boies Schiller & Flexner probeert nu de verschillende rechtszaken samen te brengen in 1 zaak. Bronnen melden dat PwC de zaak zeer serieus neemt en anticipeert op verdere gerechtelijke stappen.

PwC is het tweede wereldwijde auditingbureau dat wordt aangeklaagd in verband met Madoff. KPMG is al eerder doelwit geworden van investeerders van Tremont Group, die $3.3 miljard verloren.

Grote auditors zijn er extreem bewust van dat ze terecht kunnen komen in grote fraudezaken. Arthur Anderson, toen ’s werelds 5e accountancybureau, stortte in toen het schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid voor de ondergang van Enron, waar het auditor van was. PwC is ook al terechtgekomen in het Satyam-schandaal in India, waar het een fraude niet opmerkte.

Nieuws