Logica bouwt iPhone app voor antidepressiva gebruikers

04 oktober 2011 Consultancy.nl
Profiel

Logica heeft een app gebouwd om gebruikers van antidepressiva te helpen in hun strijd tegen de psychologische ziekte. De app is ontwikkeld in opdracht van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis. De app is vooralsnog ontwikkeld voor iPhones, maar het IVM werkt samen met Logica aan een versie voor andere smartphones.

Nederland heeft circa 1 miljoen mensen die jaarlijks antidepressiva slikken. Met de nieuwe Start & Stop app Antidepressiva zien gebruikers van antidepressiva in één oogopslag wat het effect is van hun behandeling tegen depressie. De app geeft met name onafhankelijke informatie voor mensen die starten of stoppen met medicijnen. Het IVM wil met de app het goed en veilig gebruik van antidepressiva bevorderen.

Starters en stoppers vormen een grote groep onder de bijna 1 miljoen mensen die jaarlijks antidepressiva slikken. In de praktijk blijkt starten en stoppen met antidepressiva erg lastig. 'Wat veel starters bijvoorbeeld niet weten, is dat het vaak twee tot vier weken duurt voordat het middel werkt', licht Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM toe. 'Dat is lastig, want de bijwerkingen merk je vaak wel vanaf de eerste dag'.

Veel mensen stoppen vanwege de bijwerkingen vroegtijdig met het slikken van antidepressiva, maar ze hebben deze medicijnen wel nodig om beter te worden. Mensen die willen stoppen hebben het moeilijk omdat er afbouwverschijnselen kunnen optreden. Volgens Coolen van Brakel vervangt de app niet de voorlichting door een arts of apotheek, maar is het een aanvulling daarop. 'Als je start met antidepressiva, komt er veel op je af. Met de app kan je op een rustig moment lezen wat antidepressiva met je gedrag en gezondheid doen, waardoor starters hopelijk minder snel stoppen en stoppers verantwoord kunnen afbouwen'.

MoodMeter
Een belangrijk onderdeel van de app is de 'MoodMeter,' waarmee de gebruiker zijn of haar stemming kan bijhouden en kan meten hoe depressief hij of zij is. Het effect van de behandeling of de gevolgen van het stoppen worden daardoor inzichtelijk voor de gebruiker en de behandelaar. 'Huisartsen, psychiaters en psychotherapeuten kunnen de Moodmeter heel goed inzetten als hulpmiddel', zegt Coolen van Brakel. 'Door de patiënt te vragen de MoodMeter in te vullen, krijgt de behandelaar in één oogopslag te zien hoe het gaat met de behandeling. De patiënt kan zelfs de informatie per e-mail naar zijn behandelaar sturen'. De MoodMeter is gebaseerd op de wetenschappelijke, breed toegepaste BDI vragenlijst.