Leeuwendaal adviseert de Nederlandse Antillen

04 juni 2009 Consultancy.nl
Profiel

Leeuwendaal is door de Nederlandse Antillen gevraagd om advies en ondersteuning te leveren bij de aansluiting en ontmantling van de eilanden bij Nederland.

De aansluiting van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam bij Nederland en de ontmanteling van de Nederlandse Antillen is een ingrijpende operatie. Het Bestuur van de BES eilanden ondergaat veranderingen, op het gebied van wet- en regelgeving gaat er veel veranderen en ook de Ministeries van Nederland zijn direct aanwezig op de eilanden in de vorm van het Regionaal Service Centrum met kantoren op Bonaire, Saba en St. Eustatius. De bedoeling is dat de BES-eilanden op 1 januari 2010 of 2011 kunnen aansluiten bij Nederland.

Bonaire heeft ervoor gekozen om parallel aan deze staatkundige transitie de eigen overheids-organisatie te veranderen. Vanaf 1 februari jongstleden zijn daarvoor 4 transitiemanagers en een organisatieadviseur werkzaam binnen de organisatie.

Leeuwendaal ondersteunt het eilandgebied bij deze organisatieverandering. In juli 2008 heeft Lidia Spindler, hoofd van de adviesgroep Organisatieadvies een Contourennota opgesteld in samenwerking met enkele medewerkers van het eilandgebied. Daarnaast is Jan Wiss, interimmanager en organisatie-adviseur van Leeuwendaal een aantal maanden op Bonaire werkzaam in het transitieteam. Ook heeft Leeuwendaal de andere transitiemanagers bemiddeld.