Labyrinth: Suikerfeest levert miljoenen op

10 september 2010 Consultancy.nl

Voor miljoenen moslims in ons land staan de komende dagen in het teken van het Suikerfeest, dat traditioneel wordt gevierd aan het einde van de Ramadan. Ter voorbereiding op het feest gaan veel moslims op zoek naar nieuwe kleding, cadeaus en vele ingrediënten voor het grote feestmaal. Doordat winkeliers onvoldoende aandacht besteden aan het Suikerfeest, laten zij miljoenen euro’s omzet liggen.

Nederlandse winkeliers onverschillig

‘Winkels zouden daar enorm van kunnen profiteren’, meent Nathan Rozema, directeur van adviesbureau Labyrinth. Het adviesbureau onderzoekt al enkele jaren of winkels in hun assortimenten aandacht besteden aan het Suikerfeest. Behalve Turkse en Marokkaanse ondernemers zijn er weinig Nederlandse winkeliers die dit doen. Opvallend is dat het oer-Hollandse warenhuis Hema wél inspeelt op het moslimfeest.

'Waarom zouden we?'

Veel ondernemers lijken simpelweg niet zo stil te staan bij het Suikerfeest. 'Is het binnenkort Suikerfeest dan?' en 'Geen idee, niet aan gedacht' en 'Waarom zouden we daar iets aan doen?', zijn veel gehoorde reacties. ‘Winkelketens zijn toch vaak grote, logge organisaties. Een feest als Kerstmis is erin gesleten, maar het Suikerfeest is relatief nog onbekend. En natuurlijk voor een kleinere groep consumenten. Dat maatwerk kunnen ze maar moeilijk leveren. Heel jammer’, vindt Rozema.

Suikerfeest-assortiment bij Hema

Rozema vermoedt dat er bij winkeliers ook enige angst speelt om te boek te zullen staan als ‘moslim winkel’. ‘Ik kan dat niet hard maken, maar dat sentiment speelt zeker mee.’ In Utrecht onderzocht Labyrinth onder andere de assortimenten van modewinkel Steps, parfumeriezaak Douglas en speelgoedwinkel Bart Smit. Geen van de winkels heeft ooit aandacht besteed aan het Suikerfeest. De Hema voert sinds vorig jaar een Suikerfeest-assortimenten met producten als snoep, kannen, vazen en schaaltjes. ‘Dat is ons goed bevallen,’ vertelt een zegsvrouw. ‘Ook Nederlandse klanten reageren heel enthousiast.

De Hema vindt dat het Suikerfeest in het rijtje Moederdag, Kerstmis, Sinterklaas thuishoort. ‘We staan midden in de samenleving. Arm en rijk loopt bij ons, links en rechts, van alle gezindten. Dus waarom niet?’

Nieuws