KPMG kan Opel fabriek in Antwerpen niet redden

28 oktober 2010 Consultancy.nl

Eind dit jaar stopt de productie van de Opel fabriek in Antwerpen - meer dan 1,300 banen gaan verloren. Adviesbureau KPMG, ingehuurd voor transaction services en buyer management, heeft geen nieuwe koper kunnen vinden voor de fabriek. Een overzicht van de gebeurtenissen:

Augustus: GM maakt bekend Opel fabriek te sluiten

In augustus maakte General Motors, eigenaar van Opel, bekend dat het haar fabriek in Antwerpen gaat sluiten. De sluiting van de fabriek was onderdeel van de gigantische financiële besparingsplan die het autoconcern wereldwijd doorvoert. Bij de fabriek werken anno 2010 in totaal 1,320 medewerkers.

Regering richt speciale 'taskforce' op

Na de bekendmaking van GM heeft de Vlaamse regering een speciale taskforce opgericht om de fabriek en de arbeidsplaatsen te redden. De taskforce, die bestond uit onder meer alle vakbonden, vertegenwoordigers van de Vlaamse regering en vertegenwoordigers van Opel, hadden tot circa eind september de tijd om een koper voor de fabriek te vinden.

KPMG ingehuurd voor buyer management

De taskforce heeft KPMG ingehuurd om eventuele kopers te vinden en te begeleiden. KPMG was verantwoordelijk voor o.a. buyer targeting (via haar wereldwijde netwerk), buyer due diligence en buyer management (project management, stakeholder management, communicatie, clean room).

Verschillende investeerders hadden interesse

Verscheidene potentiële investeerders zijn in augustus en september langs geweest bij de fabriek. Ze kregen de kans om, onder begeleiding van KPMG, de technische installaties te bekijken en de boekhouding in te zien. Volgens Belgische media betreft het vier autoconstructeurs, een tiental onderaannemers voor de automobielsector en diverse haven- en transportbedrijven. Ook is er net voor het verstrijken van de deadline sprake van een Chinese investeerder.

Persbericht Opel: geen koper gevonden

Op maandag 18 oktober maakte Opel bekend dat er "geen investeerder is die een positief businessplan of een positieve toekomst voor de werknemers of de site kan voorleggen". Er wordt nu overgestapt naar plan B - overnamekandidaten van buiten de autosector.

Nieuws