KPMG maakt in UK sanering bekend via voicemail

20 maart 2012 Consultancy.nl

In het Verenigd Koninkrijk is veel ophef ontstaan over een ontslagprogramma van Big Four-kantoor KPMG. Het adviesbureau stuurde een e-mail naar 500 management consultants, waarin hen werd gevraagd te bellen naar een opgenomen voicemailbericht. In de voicemail werden ze geïnformeerd over een ontslagronde. Tientallen senior managers en directeurs uit zowel de publieke als private sector zijn de laan uitgestuurd, zo kregen de adviseurs te horen. Diverse Britse journalisten en politici hebben KPMG openlijk bekritiseerd voor zijn actie. Zij laakten niet zozeer de uitkomst, maar vooral de onpersoonlijke manier waarop medewerkers werden geïnformeerd.

De voicemail van KPMG werd ingesproken door senior partner Julian Thomas. Gedurende meerdere minuten vertelde hij over het schrappen van banen, en zei daarbij dat de afdeling management consultancy relatief meer senior managers telt dan andere delen van KPMG. Het bedrijf besloot daarom diverse collega’s in consulting te ontslaan: “Helaas zijn we nu in gesprek met bepaalde individuen op directeurs- en senior management-niveau”, zei Thomas. Volgens hem is voor een passende benadering gekozen: “Dit is een bericht dat naar iedereen in corporates wordt gestuurd. De corporate business staat voor een uitdagende markt… we presteren substantieel lager op winstgevendheid in vergelijking met vorig jaar. Daarom worden we gedwongen om doelmatig te opereren.”

In een reactie op de ophef zei een woordvoerder van KPMG: “Iedereen die het risico van ontslag loopt is persoonlijk geïnformeerd op een 1-op-1 basis.”

Nieuws