KplusV: Sluiting Parnas in Leeuwarden kost miljoenen

15 augustus 2011 Consultancy.nl

De sluiting van kunstencentrum Parnas zal miljoenen meer gaan kosten dan het college van B&W heeft begroot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau KplusV Organisatieadvies in opdracht van Parnas.

Het kunstencentrum Parnas, gevestigd in Leeuwarden, moet sluiten per 1 januari 2013 doordat de burgemeester en wethouders van Leeuwarden hebben besloten om te jaarlijkse subsidie van €1,4 miljoen stop te zetten. Basisscholen moeten een deel van het kunst- en cultuuronderwijs overnemen. Voor cursussen in hun vrije tijd moeten volwassenen en kinderen zich wenden tot particuliere aanbieders en kunstorganisaties.

Het college B&W becijferde dat de sluiting zo’n €1,3 miljoen gaat kosten. Volgens KplusV zal de gemeente voor de personeelsontslagen en het opvangen van de weggevallen huurkosten echter eenmalig €4,8 miljoen moeten neerleggen. Bovendien is de jaarlijkse subsidie van €430.000 om kunst- en muziekles te verplaatsen naar scholen en wijkgebouwen onrealistisch, aldus KplusV. Het zal minimaal €400.000 extra kosten om dat op een verantwoorde wijze te doen.

Nieuws