KplusV adviseert muziekschool over reorganisatie

20 september 2010 de Stentor

De muziekschool Noordwest-Veluwe staat aan de vooravond van een grote reorganisatie. Adviesbureau KplusV is door de muziekschool ingehuurd om te ondersteunen met het definiëren van een nieuwe organisatie-model.

Hoe de vernieuwde muziekschool er precies uit komt te zien, is vooralsnog onduidelijk. "We zetten in ieder geval alles op alles om ervoor te zorgen dat de reorganisatie geen grote gevolgen heeft voor de burger", vertelt directeur Henk van de Wetering.

Het bestuur van de muziekschool wil nog voor de kerst duidelijkheid over de nieuwe koers. De reorganisatie moet dan eind 2011 of begin 2012 zijn doorgevoerd.

Ondanks de belofte van de muziekschool, kan het publiek waarschijnlijk niet geheel worden ontzien. Momenteel worden de eerste negen jaar muziekonderwijs gesubsidieerd door gemeenten. Gevolg is dat de tarieven lager uitvallen. Na het negende leerjaar worden leerlingen geacht zelf op te draaien voor de kosten.

"We overwegen het aantal gesubsidieerde jaren omlaag te schroeven. In Nijkerk is dat al gebeurd. De gemeente betaalt daar mee aan de eerste vijf jaar muziekonderwijs. Daarna zijn de lessen geheel voor eigen rekening."

Het is nog onduidelijk hoe de muziekschool nieuwe stijl eruit komt te zien. Er worden momenteel vier opties overwogen: de muziekschool sluiten; verder gaan als een zelfstandige stichting in afgeslankte vorm; muziekonderwijs laten verzorgen door zelfstandige ondernemers (zzp'ers) of een combinatiemodel van de twee laatstgenoemde opties.

Volgens consultants van KplusV, dat een rapport heeft opgesteld, is het combinatiemodel de beste optie. Een deel van de docenten blijft dan in vaste dienst en werkt deels als zzp'er. Het overige deel gaat enkel verder als zelfstandig ondernemer.

"Helaas blijkt deze optie niet realiseerbaar", stelt Van de Wetering. Een dienstverband bij de muziekschool in combinatie met zzp-activiteiten is namelijk niet realiseerbaar, zo heeft de belastingdienst laten weten. Daarnaast voelt het personeel niets voor deze optie. Het rapport adviseert daarom alle docenten verder te laten werken als zzp'ers. Of dat ook gaat gebeuren, is de vraag. "We gaan voor een oplossing waar iedereen zich prettig bij voelt.

Nieuws

Meer nieuws over