Joost Bakker van DNV-CIBIT naar M&I/Partners

21 november 2010 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Joost Bakker is medio oktober gestart als commercieel manager bij M&I/Partners. Joost heeft meer dan vijftien jaar commerciële en managementervaring binnen de IT-sector. Voor M&I/Partners gaat Joost de dienstverlening op het vlak van architectuur, kwaliteits- en risicomanagement verder uitbouwen. Hiermee verbeteren organisaties de grip op informatievoorziening. Organisatiedoelstellingen worden beter ondersteund en kostenbesparingen gerealiseerd.

Na zijn studie bedrijfskundige economie begon Joost in de IT consulting sector. “Eerst werkte ik als ondernemer, daarna als engagement manager bij IBM. De laatste jaren was ik als Director of Sales bij DNV-CIBIT verantwoordelijk voor de dienstverlening op het vlak van ICT.” legt Joost Bakker uit. “Verder heb ik altijd in commerciële en managementrollen gewerkt. Met zo’n rol kom je in veel verschillende omgevingen en ziet een breed scala aan inhoudelijke problematiek. Je wordt intellectueel uitgedaagd daar een passende aanpak voor te formuleren. Die afwisseling geeft mij energie.”

Grip op informatievoorziening

Tijdens de loopbaan van Joost staat één ding centraal: organisaties helpen om grip te krijgen op complexe informatievoorzieningsvraagstukken. Joost vertelt waarom hem dat zo boeit in zijn werk: “De grip op de informatievoorziening is men vaak al kwijt, maar de winkel draait gewoon door. Dan gebeurt er iets waardoor de organisatie inziet dat het out of control is. Een project vliegt uit de bocht, de informatievoorziening kan de ambitie van de strategische plannen niet aan, men is het overzicht op applicaties en processen kwijtgeraakt of heeft een verschil van inzicht met een leverancier. De zaak moet snel vlot getrokken worden. In kort tijdsbestek is veel zichtbare verbetering te realiseren. Het mooiste is om organisaties ook daarna te helpen blijvend zelf in control te komen. Naast diepe inhoudelijke IT-kennis heb je daarvoor kennis nodig van primaire processen en verandermanagement. En dat is precies de kern van de dienstverlening van M&I/Partners. De kracht zit hem in de combinatie.”

Duurzame verbetering realiseren

Ook bij M&I/Partners richt Joost zich op de dienstverlening architectuur, kwaliteits- en risico-management. Joost vertelt wat hij en zijn collega’s voor organisaties kunnen betekenen. “Veel organisaties worstelen met complexe IT. Kwaliteitsaudits geven inzicht in wat de echte status van IT-voorzieningen is. En architectuur is het instrument bij uitstek om de informatievoorziening in samenhang te bekijken. Zo helpen wij organisaties eerst grip te krijgen en daarna duurzame verbetering te realiseren.”

De eerste stap voor het krijgen van grip op IT is het verkrijgen van inzicht: hoe hangen processen, applicaties en infrastructuur samen? Wat is de kwaliteit van de aanwezige voorzieningen? Vanuit dit inzicht kan een doelarchitectuur beschreven worden die de organisatiedoelstellingen nu en in de toekomst ondersteunt. Dat gaat om keuzes maken. Wat gaan we doen, en vooral wat moeten we laten? Met een projectenportfolio geeft M&I/Partners verder invulling aan de verandering.

We hebben het hier vooral over het verbeteren van de ondersteuning van de organisatie met IT. Maar ook binnen de IT-waardeketen is winst te behalen. Joost Bakker: “De audits waar ik de afgelopen jaren bij betrokken ben geweest maken dat duidelijk: er wordt veel geld verspild in IT. M&I/Partners kan helpen die verspilling te minimaliseren, bijvoorbeeld door het uitvoeren van audits op IT-projecten en producten, ontdubbeling in het applicatielandschap of door kwaliteitsborging gedurende een project.”

Joost vervolgt: “Het is mijn ervaring dat iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Waarbij natuurlijk expertise en ervaring aansluiting moet vinden bij de specifieke problematiek. Uiteindelijk staat één ding centraal: de investering van de klant moet optimaal renderen. De relaties van M&I/Partners vinden in de M&I-adviseurs een goede partner: door de koppeling van kennis over de organisatiecontext met diepe kennis van IT en verandermanagement.” Ook in IT Economics is M&I/Partners sterk. Dat biedt perspectief: financiële doorrekening van IT-projecten, voorzieningen, kosten bekijken in perspectief van besparingen. Dat kan sterk bijdragen aan het professionaliseren van het vakgebied.

Waarom M&I/Partners?

Bij DNV-CIBIT was Joost toe aan een volgende stap. Hij wilde meer impact kunnen maken bij klanten met strategische inzet van IT. M&I/Partners was voor hem een logische stap. Joost leerde M&I/Partners kennen toen hij in het verleden met enkele adviseurs samenwerkte in een tendertraject voor de Belastingdienst. Joost vertelt: “Tijdens dit traject kwamen de adviseurs van M&I/Partners professioneel en nuchter over. Daar houd ik van. De nuchtere aanpak past bij mijn visie. Niet alles hoeft nieuw en anders, niet iedere hype moet gevolgd worden. Er zit veel waarde in bestaande systemen. Dat slim gebruiken en keuzes maken om organisatiedoelstellingen te ondersteunen geeft ruimte in tijd en budget om te innoveren. En ook dat is een uitdaging!”