PwC: Japanse CEO`s verdienen stukken minder

11 augustus 2010 Express.be

In Japan is het salaris van CEO's veel lager dan in veel andere landen. Sinds 30 juni zijn Japanse bedrijven verplicht het inkomen van executives die meer dan 100 miljoen yen (1,1 miljoen dollar) verdienen bekend te maken. Japanse CEO's verdienen verrassend weinig. De salarissen van topmanagers zijn de laatste tien jaar overigens wel verdubbeld. Van minder dan 300 executives van de 3.813 bedrijven die aan de Japanse beurs genoteerd zijn, moeten de inkomsten bekend worden gemaakt. 

Volgens adviesbureau PricewaterhouseCoopers betaalden Japanse beursgenoteerde bedrijven ceo`s het laatste fiscale jaar gemiddeld 580.000 dollar salaris plus bonussen. Dat is 16 keer meer dan de gemiddelde werknemer. Bij de grootste Amerikaanse bedrijven wordt gemiddeld 3,5 miljoen dollar betaald. Een nadeel van de lage salarissen is dat het moeilijk is talent uit het buitenland te halen omdat junior executives elders meer kunnen verdienen. De meeste Japanse bazen zijn dan ook afkomstig uit de eigen gelederen. 

Bedrijven bepalen zelf hoeveel zij hun topmanagers betalen. Nissan Motor betaalt zijn ceo 10 miljoen dollar, Toyota Motor 1,5 miljoen en Sony 9,1 miljoen. Bij Panasonic verdient niemand genoeg om bekendgemaakt te hoeven worden.

 

 

Nieuws