IG&H: Uitvoering compensatieregeling kost 120m

10 april 2010 Consultancy.nl

Uit onderzoek van adviesbureau IG&H Consulting & Interim blijkt dat verzekeraars circa €120 miljoen kwijt zijn aan de uitvoering van de compensatieafspraken voor individuele beleggingspolissen. Het onderzoek is gehouden bij Aegon, Allianz, ASR, Delta Lloyd, De Goudse, Nationale-Nederlanden en Reaal.

Hugo van Vledder, Director Financial Services IG&H: "Duidelijk is dat de getroffen regelingen bedrijven opzadelen met enorme uitvoeringscomplexiteit en –kosten. Op basis van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat de totale uitvoeringslasten meer dan €100 miljoen bedragen en 1000 (!) manjaar werk opleveren. Met name het feit dat voor elke polis (vaak vele conversies later) teruggegaan moet worden naar de oorsprong en compensatie pas aan het einde van de looptijd wordt uitgekeerd, zorgt voor extra complexiteit".

De uitvoeringslasten verschillen sterk per verzekeraar. Kostenverhogende factoren zijn vooral het ontbreken van historische data, zoals polismutaties en fondstransacties, en het aanhouden van meer dan één administratiesysteem. Met de uitvoering zijn ruim duizend manjaren gemoeid, zo schat IG&H. Bij verzekeraars zijn teams aan de slag die variëren van 15 tot 100 medewerkers; gemiddeld is de doorlooptijd van het compensatieproject anderhalf jaar. De meeste energie wordt gestoken in het achterhalen van oude gegevens.

In totaal schat IG&H de omvang van de compensaties marktbreed op €2,5 miljard tot €3 miljard. In die bedragen zijn de compensaties voor schrijnende gevallen én die voor de beschikbare premieregelingen nog niet meegerekend.

Nieuws