Hewitt: Topmanager in Benelux verdient €1 miljoen

03 maart 2010 Express

Een topmanager in een Benelux-bedrijf verdient gemiddeld €1,06 miljoen per jaar. Dat is minder dan het Europees gemiddelde dat rond de €1,2 miljoen schommelt. De cijfers komen uit een onderzoek van HR adviesbureau Hewitt Associates en hebben betrekking op de fiscale jaren 2008 en 2009.

Bovenop deze riante vergoeding krijgen deze managers nog eens een bonus uitbetaald die ongeveer even hoog uitvalt als hun salaris. 58% van de onderzochte bedrijven hanteren een maximumlimiet bij de uitbetaling van bonussen.

Hewitt Associates analyseerde de salarisgegevens van Europa's 100 grootste bedrijven en waarschuwt voor controverse die kan ontstaan over die bonussen. Omdat die bonussen gebaseerd zijn op voorspellingen die werden gemaakt in volle crisistijd (eind 2008) is de kans groot dat uiteindelijk maximale bonussen zullen worden uitbetaald voor lagere prestaties.

Algemeen kan worden gesteld dat de gemiddelde salarissen lager zijn in de noorderse landen en Frankrijk. Spanje en Italië betalen hun CEO's het best. Bonussen zijn dan weer het hoogst in Duitsland en Spanje, terwijl in het VK en Zwitserland het percentage variabel loon het hoogst is.

Toch is volgens Dan Perrett van Hewitt Associates een moderatie in de uitbetaling van bonussen opgetreden. Dat is een gevolg van de discussie over toplonen die de laatste 18 maanden volop heeft gewoed.

Nieuws