Herstel fusie- en overnamemarkt blijft uit

16 juli 2010 KPMG

Vooral het gebrek aan vertrouwen in de economie vormt een rem op de wereldwijde fusie- en overnameactiviteiten.

Het herstel van de wereldwijde fusie- en overnamemarkt laat nog even op zich wachten. Vooral het gebrek aan vertrouwen in de economie vormt een rem op de wereldwijde fusie- en overnameactiviteiten. Op basis van halfjaarlijks internationaal onderzoek onder de 1.000 grootste ondernemingen qua marktkapitalisatie verwacht KPMG dat zowel de netto schuld EBITDA verhoudingen als de koerswinstverhoudingen met 20% zullen dalen. Volgens KPMG een duidelijke indicatie dat de drang om deals te doen onder druk staat.

Uit onderzoek dat adviesbureau KPMG een half jaar geleden uitvoerde, bleek nog een verwachte stijging van de koerswinstverhoudingen van 7% en een daling van de netto schuld EBITDA verhouding van 18%.

"Dat was een duidelijke indicatie dat de wereldwijde fusie- en overnamemarkt zou gaan herstellen", constateert Onno Sloterdijk van KPMG Corporate Finance. Sloterdijk: "Het is nu echter duidelijk dat het opgebouwde vertrouwen de afgelopen maanden alweer is weggebd en dat toekomstige kopers nog steeds hun warchest moeten openen. Vanuit statistisch perspectief wordt dit probleem veroorzaakt door een periode van gelijkblijvende en dalende koersen.

Hoewel analisten hun winstverwachtingen tussen december 2009 en juni 2010 met 18% verhoogden, daalden de koersen wereldwijd met 5%. Dit heeft geleid tot een daling van de koerswinstverhouding van 20%, van 14.8x in december 2009 naar 11.9x in juni 2010. Alleen Afrika en het Midden Oosten hadden geen last van de dalende aandelenbeurzen. In Noord Amerika bleven de beurzen horizontaal bewegen. Alle andere regios registreerden een daling, die in Europa met 11% het heftigst was."

Volgens Sloterijk is de fusie en overnamemarkt altijd sterk afhankelijk van het vertrouwen. Sloterdijk: "Dat vertrouwen blijkt op dit moment schaars, vooral door de onrust over een mogelijke dubbele recessie en de mogelijke gevolgen van het door soevereine staten niet nakomen van haar verplichtingen uit hoofde van haar schuldpapier. Toch verwacht ik dat de fusie en overnamemarkt dit jaar zal herstellen. De stijgende winstverwachtingen en dalingen in de voorspelde netto schuld posities geven aan dat de basis wordt gelegd voor toekomstige fusie en overname activiteiten.

Het herstel van de markt zal echter ingeleid moet worden door strategische kopers in plaats van financile kopers. Voor laatstgenoemde groep blijft het lastig om vreemd vermogen los te krijgen bij de banken, hoewel de eerste tekenen van herstel zichtbaar worden. Banken letten erg op hun eigen schuldposities waardoor vreemd vermogen voor grote LBO transacties schaars blijft. Het aantal kleinere mid-market private equity deals laten in enkele markten herstel zien. Private equity huizen staan onder druk om hun bestaande fondsen te investeren in kwalitatief goede bedrijven voordat er investeerders gezocht moeten worden voor een nieuw fonds."

Nieuws

Meer nieuws over