Hay Group: meer vrouwen in MT verbetert productiviteit

02 februari 2011 6Minutes

Taakgericht en mensgericht managen bewijzen allebei hun nut, alleen lag de nadruk lang op het eerste vanwege een overdosis mannen in het management. Meer vrouwen in de managementteams zouden de balans met het mensgericht beleid herstellen wat op zijn beurt de productiviteit van de organisatie doet toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Hay Group consultant Hein Wendt voor zijn promotie aan Belgische universiteit KULeuven.
 
Dat vrouwen in de top het functioneren van managementteam verbetert blijkt de afgelopen jaren uit verschillende onderzoeken. Het onderzoek van het adviesbureau, gebaseerd op een database van zeventigduizend managers over 76 landen, bevestigt nogmaals het argument.

Mensgericht management of de vrouwelijke benadering zou de productiviteit ten goede komen, aldus het onderzoek van Wendt. Behalve dat hebben de vrouwen in het managementteam ook een gunstige invloed op de mannelijke collega's, zij gaan hun stijl aanpassen en ook een zachter beleid voeren. Anderzijds leren de vrouwen van de mannen en gaan van hun kant meer op de taak focussen. De diversiteit zorgt dus voor een uitwisseling en een meer evenwichtige verdeling tussen beide leiderschapsstijlen in de teams. Bovendien bevordert de vrouwelijke aanpak van aansturing verschillende processen binnen teams. Vrouwen houden over het algemeen meer rekening met medewerkers terwijl mannen veelal de nadruk leggen op taken en output. Over alle culturen heen zou de mensgerichte aanpak een gunstig effect hebben en zeker in maatschappijen waarin het individu sterk staat, precies zoals het geval in Nederland.

Nieuws