Hay Group: Succesvolle organisaties hebben zware top

23 maart 2011 Hay Group

De best presterende bedrijven ter wereld* zijn relatief zwaarder bezet aan de top. Ondanks de hogere kosten van topfuncties, is het aantal topmanagers in bedrijven de laatste jaren internationaal gestegen. Dit ziet het wereldwijde organisatieadviesbureau Hay Group in haar dagelijkse praktijk. In tegenstelling tot internationale organisaties, zijn Nederlandse ondernemingen veelal smal aan de top gebleven. “Dat klinkt in eerste instantie positief, maar in wezen lopen Nederlandse bedrijven hiermee een risico omdat niet alle benodigde expertisegebieden zijn afgedekt,” zegt Hay Group.

Omdat de broekriem moest worden aangehaald, hebben organisaties de afgelopen jaren gesneden in het aantal traditionele operationele managementfuncties. Alrik Boonstra, Director Organizational Effectiveness van organisatieadviesbureau Hay Group Nederland: “In de laatste twintig jaar, en hoofdzakelijk in de laatste twee jaar, is het aantal management- en coördinerende niveaus tussen uitvoerende medewerkers en afdelingsmanagers flink geslonken. Ongeacht de sector waarbinnen de organisaties actief zijn, zien we aan de andere kant dat de best presterende organisaties juist meer ‘executives’ in dienst hebben: ze zijn dus relatief ‘top heavy’. “Dit is te verklaren omdat het bedrijfsleven een stuk complexer is dan voorheen. Zo zijn er nieuwe topfuncties ontstaan binnen disciplines, zoals ‘Risk’, ‘Corporate Affairs’ en ‘Compliance’, afdelingen die eerst nog werden weggestopt in het middenmanagement. Organisaties zijn dus duidelijk veranderd en hebben behoefte aan meer functies aan de top,” legt Boonstra uit.

Nederlandse multinationals hebben relatief weinig ‘executives’, vergeleken met collega ondernemingen in het buitenland met vergelijkbare omvang in omzet en aantal medewerkers. “Hierdoor nemen we een risico. In organisaties die tot op het bot zijn uitgekleed, kan het voor ‘executives’ moeilijk zijn om hun aandacht te richten op onverwachte gebeurtenissen of moeten zij in een dergelijk geval hun dagelijks werk laten liggen,” aldus Boonstra. “Wanneer organisaties bereid zijn om ‘wat extra vet mee te dragen’, kan dit veel betekenen voor het creëren van uitdagende functies en mogelijkheden voor de leiders van morgen. Dus voor het handhaven van een hoog prestatieniveau en behoud van talent moeten Nederlandse multinationals kritischer naar de omvang en kwaliteit van hun executive-populatie kijken,” stelt Boonstra.

Database Hay Group
Hay Group heeft een database gebouwd met referentiegegevens over het benodigd aantal ‘executives’. De twee meest voor de hand liggende variabelen zijn in dit geval omzet en het aantal werknemers. Beide variabelen worden door adviesbureau Hay Group als basis gebruikt voor benchmark-vergelijkingen tussen databases van organisaties die aan de volgende criteria voldoen:

  • Het zijn voornamelijk full-functional, beursgenoteerde organisaties.
  • Ze hebben jaarlijks meer dan € 1 miljard omzet.
  • Ze hebben meer dan 10.000 werknemers in dienst.
  • Een enkele uitzondering daargelaten zijn het multinationals.

Goedkoop is duurkoop
Uit de database van Hay Group is af te leiden dat veel Nederlandse organisaties vooral de laatste jaren het mes hebben gezet in het personeelbestand. Om de recessie het hoofd te bieden is ‘lean’ de doctrine geworden. “Hier lijkt die Nederlandse nuchterheid in terug te komen, dat ons inziens geen reden geeft tot juichen,” aldus Boonstra. “Een ‘executive’ kost een werkgever gemiddeld € 400.000,-. Hierin snijden lijkt daardoor een aantrekkelijke manier van besparen, allen is het effect maar van korte duur. Uiteindelijk loopt deze multinational het risico niet te kunnen inspelen op de voortdurend veranderende omgeving waarbinnen organisaties tegenwoordig actief zijn. Dan is goedkoop duurkoop geworden.”

Nieuws