Hay Group lanceert kwaliteitsmeter voor pensioenen

07 februari 2011 Hay Group

Kwaliteit van pensioen voor veel bedrijven een ‘black box’

Werkgevers weten te weinig over de pensioenregeling die ze zelf aanbieden. Dit kan resulteren in onverwacht hoge kosten voor de organisatie en mogelijke risico’s voor hun werknemers, zegt Hay Group. Het internationale organisatieadviesbureau presenteert vandaag een kwaliteitsmeter, het ‘Pensioenassessment’, waarmee pensioenregelingen tegen het licht gehouden kunnen worden.

15% van de loonsom

De ontwikkelingen in de pensioenmarkt dwingen ondernemingen in 2011 hun pensioenregeling kritisch tegen het licht te houden, als onderdeel van de totale beloning van werknemers. “Bij de onderbouwing van beleidskeuzes is het van belang een aantal vrij basale maar cruciale vragen te kunnen beantwoorden, zoals ‘Wat is een goede pensioenregeling? Wat is gebruikelijk in de markt? Welke risico’s leggen wij als onderneming neer bij onze werknemers?,” zegt Rogier Kerkhof, Director Pension & Actuarial Services bij Hay Group Nederland. “Momenteel heeft het merendeel van de organisaties daar geen antwoord op en dat is in deze tijd natuurlijk onvoorstelbaar. Te meer omdat de kosten van een pensioenregeling doorgaans circa 15% van de loonsom bedragen.”

Startpunt

Hay Group ziet dat veel ondernemingen 2011 willen gebruiken als ‘startpunt’ voor een heroverweging van het pensioenbeleid voor hun totale personeelsbestand. Veel ondernemingen uiten volgens het organisatieadviesbureau een grote behoefte en noodzaak aan meer inzicht in de wijze waarop de pensioenregeling is ingericht. “Er is een sterke behoefte om meer achtergrondinformatie te verkrijgen over het financiële en operationele risico dat de pensioenregeling met zich meedraagt. Ook de vraag of de uitvoering van het pensioen nog passend is bij de onderneming, wordt steeds meer gesteld,” zegt Kerkhof.

Pensioenassessment

Met het Pensioenassessment geeft het adviesbureau inzicht in zowel de kwaliteit en waarde van de pensioenregeling als de financiering hiervan. Op basis van objectieve criteria wordt beoordeeld in hoeverre een regeling marktconform is, bezien vanuit de pensioenregeling (“hoeveel pensioen zegt de werkgever toe”) en vanuit de financiering (“hoe kostenefficiënt is de uitvoering en blijft deze ook betaalbaar in de toekomst”). Deze kwaliteitsmeter geeft inzicht in de waarde van de pensioenregeling voor de medewerker afgezet tegen de Hay Group database. Kerkhof: “Met dit product is het onder andere mogelijk om, gebaseerd op een objectieve methode, de waarde van een pensioenregeling te vergelijken met de ‘BV Nederland’ en te komen tot onderbouwd pensioenbeleid.

Over Hay Group

Hay Group is een wereldwijd organisatieadviesbureau. Samen met het management van organisaties maken we de strategie concreet. We ontwikkelen talent, zorgen dat mensen effectiever werken en dat ze gemotiveerd zijn om optimaal te presteren. Met ruim 2.600 mensen, werkzaam in 85 kantoren in 47 landen, werkt Hay Group voor ruim 7.000 internationale bedrijven en organisaties. Ruim 60 jaar staan wij bekend om ons gedegen onderzoek en het grondige karakter van ons werk. We geven klanten een vernieuwende kijk op de eigen organisatie, een efficiënte aanpak en duurzame resultaten. In het Nederlandse kantoor in Zeist werken ruim 170 medewerkers.

Nieuws

Meer nieuws over