Hay Group adviseur Hein Wendt wint Best Paper award

17 augustus 2011 Consultancy.nl

Hein Wendt (51), adviseur bij Hay Group Nederland, heeft de award 'Best Paper 2010' van het internationaal toonaangevende magazine Group & Organization Management (GOM) gewonnen. Het onderzoek, waaraan 17.583 managers uit 24 landen deelnamen, concludeert dat McClellands motieven van pas komen bij assessments die worden ingezet tijdens de werving en selectie van personeel in een internationale context. Wendt en de drie co-auteurs van de paper namen 14 augustus de award in ontvangst tijdens de 'Academy of Management' conferentie in San-Antonio, Texas.

De paper "Associations of Culture and Personality with McClelland's Motives: A Cross-Cultural Study of Managers in 24 Countries" concludeert dat er een verband is tussen motieven van managers en (nationale) cultuur. Het betreft het verband tussen persoonlijkheidsaspecten, culturele achtergrond en McClellands motieven. Psycholoog McClelland ontwierp in 1958 een test waarmee de motieven van werknemers gemeten kunnen worden. Hierin onderscheidde hij drie soorten motieven, te weten het prestatiemotief, het relatiemotief en het machtsmotief. Wendt werkte samen met Hetty van Emmerik (hoogleraar Universiteit van Maastricht), William L. Gardner en Dawn Fischer (beiden Texas Tech University) aan dit internationale onderzoek.

Belangrijkste bevinding
Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat werknemers nog steeds een werkomgeving prefereren die overeenstemt met hun eigen persoonlijkheidskenmerken, normen en waarden. McClellands motieven komen vooral van pas bij assessments die worden ingezet tijdens de werving en selectie van personeel in een internationale context. Op die manier is het mogelijk potentiële conflictsituaties te identificeren, te begrijpen en daarmee te vermijden.

Over de 'Best Paper 2010 Award'
De award is op de Academy of Management conferentie uitgereikt tijdens de Editorial Review Board bijeenkomst. The Best Paper 2010 Award van het magazine Group & Organization Management is een prijs voor het beste artikel dat is gepubliceerd door het (SAGE) magazine in 2010.

Nieuws