Gupta Strategists: Ziekenhuizen maken kwart minder winst

15 september 2007 NRC

De financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen is vorig jaar sterk verslechterd.

De ziekenhuizen moesten meer betalen voor medische hulpmiddelen, kregen er minder geld bij van de overheid en investeerden meer in verbouwingen en betere maaltijden om patiënten naar zich toe te trekken.

Nederlandse ziekenhuizen maakten vorig jaar een kwart minder winst, van €170 miljoen in 2005 naar €130 miljoen vorig jaar. Die winst is bovendien kunstmatig hoog, omdat verzekeraars ziekenhuizen bij de invoering van een nieuw zorgstelsel meer geld hebben voorgeschoten dan in andere jaren. Na correctie is de winst nog €90 miljoen, ofwel 0,6 procent van de omzet.

Dit blijkt uit het rapport 'The Odyssey' van strategisch adviesbureau Gupta Strategists, dat de financiële, operationele en marktprestaties van alle Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. De onderzoekers noemen de financiële positie van de sector "alarmerend”.

Het verschil tussen goed en minder goed presterende ziekenhuizen is bovendien groter geworden. Met name grote ziekenhuizen in grote steden presteerden slechter dan een jaar eerder. Ze zijn in winstgevendheid achteruit gegaan, hadden de laagste winsten én het laagste eigen vermogen als buffer. Alleen universitaire ziekenhuizen hebben vorig jaar hun winstgevendheid weten te verbeteren.

Zeventien ziekenhuizen zitten volgens Gupta Strategists in de financiële gevarenzone. Ziekenhuizen waarvan bekend is dat ze in de financiële problemen zitten, zijn onder meer de IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad en Emmeloord, het Amphia ziekenhuis in Breda en Oosterhout, en het Vlietlandziekenhuis in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Door de toenemende verschillen zou de druk op kwetsbare ziekenhuizen om te fuseren groter worden.

Nieuws

Meer nieuws over