Gupta Strategists: verhoging zorgpremie onvermijdelijk

24 april 2009 Nederlands Dagblad

Een forse verhoging van de premies voor de zorgpolissen lijkt onvermijdelijk. Als de kosten van de gezondheidszorg in het huidige tempo blijven stijgen, moeten de premies jaarlijks met zo'n dertien procent omhoog.

Daarmee moet het snel groeiende gat tussen de kosten van de gezondheidszorg en de belasting- en premie-inkomsten gedicht kunnen worden.

De premie voor de basispolis zou dan stijgen van de huidige ongeveer €1,000 per jaar naar €1,800 in 2015. Dat blijkt uit berekeningen van adviesbureau Gupta Strategists in het rapport 'Code Red: Scenario voor Zorgontwikkeling 2009-2014'. Volgens onderzoeker Anshu Gupta is bij de berekeningen al rekening gehouden met de bezuinigingen die minister Klink van Volksgezondheid op stapel heeft staan.

Minister Klink denkt dat er €2,4 miljard per jaar bespaard kan worden op de kosten van de gezondheidszorg vanaf 2011. "Dat is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat'', zegt Gupta. "Die bezuinigingen dekken hooguit vijftien procent van het gat dat dreigt te ontstaan.''

Zelfs als Klink erin slaagt de geplande bezuinigingen volledig te realiseren, dreigt volgens het adviesbureau een gat van bijna €9 miljard te ontstaan. Volgens het onderzoek blijven de uitgaven aan zorg de komende jaren onveranderd groeien. Doordat de belasting- en premie-inkomsten als gevolg van de economische crisis lager uitvallen, ontstaat een groot financieringsgat. Het onderzoeksbureau zet nog los daarvan vraagtekens bij de beoogde verbetering van de doelmatigheid in de gezondheidszorg.

Het kabinet gaat er van uit dat ziekenhuizen de komende jaren hun geld effectiever zullen besteden, tot 1,6 procent per jaar. Uit onderzoek blijkt dat de kosten in de meeste ziekenhuizen de afgelopen jaren gemiddeld met 0,5 procent toe zijn genomen. Alleen de vijf best presterende ziekenhuizen zagen kans hun efficiëntie te verbeteren en kwamen uit op een kostendaling van 1,4 procent per patiënt.

Zorgverzekeraars Nederland wilde maandagmorgen niet reageren, de brancheorganisatie liet weten eerst het rapport van Gupta Strategists te willen bestuderen.

Download het rapport 'Code Red: Scenario voor Zorgontwikkeling 2009-2014'

Nieuws

Meer nieuws over