Kirkman Company: MVO doodsteek voor bedrijven

09 maart 2012 Consultancy.nl

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de doodsteek voor bedrijven. Uit angst om de sympathie van klanten en aandeelhouders te verliezen, voeren bedrijven hun MVO-taken plichtmatig uit en richten ze zich weer op de waan van de dag: winstmaximalisatie met korte termijn visie en het tevreden houden van de aandeelhouders of investeerders. Met deze aanpak van MVO zetten bedrijven hun geloofwaardigheid en reputatie op het spel. In groeiende mate pikken consumenten dit niet langer en keren deze organisaties de rug toe. Dit stelt Guido Braam, managing partner bij Kirkman Company.

Economische meerwaarde creëren, blijft de grootste drijfveer voor organisaties. Daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de maatschappij komt niet van de grond, omdat bedrijven het niet incorporeren in hun businessmodel. Verder dan greenwashing komen de meeste organisaties niet.

Braam: ‘Uiteindelijk wil het gros van de bedrijven ergens geld aan verdienen en zijn ze niet intrinsiek gemotiveerd om de maatschappij te verbeteren. Sociale meerwaarde creëren gebeurt teveel op ad hoc basis. Terwijl bedrijven het zich niet meer kunnen permitteren om incidenten op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden of de verdeling van welvaart te laten plaatsvinden.’

Lang kwamen organisaties ermee weg om slechts in het jaarverslag te vermelden dat ze met MVO bezig zijn, maar dit is nu achterhaald beleid. Ze worden voorbij gesneld door flexibel ingerichte organisaties die ‘maatschappelijk kansrijk ondernemen’ voorop stellen.

Braam roept het bedrijfsleven op, om de oude businessmodellen los te laten en om zichzelf opnieuw uit te vinden door samen met andere organisaties kennis te delen en waarde te creëren. Zo wordt de organisatie klaargestoomd voor de toekomst. Volgens Braam moeten bedrijven hun businessmodel zo inrichten dat de intrinsieke bestaansreden geen financiële, maar zeker ook een sociale grondslag heeft.

Het bedrijfsleven kan een voorbeeld nemen aan Engeland waar ‘social enterprises’ al enige jaren met succes bestaan. Exemplarisch is Fifteen, het restaurant van Jamie Oliver dat een business model heeft dat zich richt op jongeren in een kansarme omgeving. Er wordt geld verdiend door structureel sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen.

Open organisaties, die in netwerken kerncompetenties aan elkaar koppelen en invulling geven aan hun maatschappelijke taak, hebben de toekomst. Braam ziet zich gesterkt in zijn visie door Dennis Karpes, oprichter dance4life en Naga Foundation en ‘Young global leader’: ‘People’ en ‘Planet’ in balans met ‘Profit’ is zo belangrijk en een doel op zich voor elke organisatie. Doe je dit niet, dan ben ik ervan overtuigd dat je niet zult overleven in onze veranderende wereld.’