Grote adviesbureaus blijven in moeilijkheden

21 september 2009 Consultancy.nl

Grote consulting bedrijven blijven in moeilijkheden. Watson Wyatt, Hewitt en CIBER hebben dubbelcijferige omzetdalingen gemeld in het laatste kwartaal.

Watson Wyatt:

In het laatste kwartaal daalde de omzet met 13% naar $396.5 miljoen. Slechter nieuws is een winstdaling van 25% tijdens die 3 maanden naar $31.2 miljoen, tegenover $41.7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten weten de dalingen aan de economie en benadrukten dat veel HR adviesbureaus vergelijkbare dalingen zien in salarisadvieswerk.

Doordat de economie het aantal hoge vacatures beperkt, maken minder bedrijven zich druk over salarisconcurrentie. Terwijl het nieuws over de winsten versoberd, is de situatie eigenlijk beter dan Wall Street had verwacht. De prijs van een aandeel Watson Wyatt blijft stijgen als voorbode van de komende fusie met Towers Perrin.

Hewitt:

In het laatste kwartaal zag Hewitt een omzetdaling van 13.8%, de winst daalde met 7.5%. Over het gehele bedrijf daalde de omzet naar $729 miljoen, een kleine 2%, aangepast na wisselkoerseffecten.

De algemene cijfers werden ondersteund door een gemiddelde groei van de outsourcing business, die nu bijna 27% van het bedrijf uitmaakt. De HR afdeling Business Process Outsourcing (BPO) van het bedrijf zag een omzetdaling van bijna 12% afgelopen kwartaal. Het goede nieuws voor die afdeling was dat ze een winst konden presenteren, een goed teken na het verlies van vorig jaar.

CIBER:

De Amerikaanse adviestak van CIBER kreeg een klap te verduren in het afgelopen kwartaal door een omzetdaling: van $300 miljoen in het kwartaal voorafgaand aan 30 juni 2008 naar $250 miljoen in dezelfde maanden in 2009. Deze daling van 17% volgt op een 11% daling van het adviesbureau in Q1 2009 vergeleken met Q1 2008.

De uitdagingen voor CIBER’s adviesbureau hebben te maken met de in hoge mate “commoditized nature” van veel segmenten in de IT consulting. Het gemiddelde uurloon daalde van $89 per uur naar $83 per uur. Het gebruik van adviseurs daalde van 90% naar 87%. Als gevolg daarvan daalde ook het aantal werknemers van het bedrijf, van 7,445 naar 7,150.

Nieuws