Greenpeace hoax met adviesbureau zorgt voor ophef

10 december 2010 Consultancy.nl

Kritiek op Greenpeace na hoax met adviesbureau om de bevolking te waarschuwen

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat een Spaanse consultingbureau, Gravida+ Consulting, in opdracht van 15 internationale bedrijven de bereikbaarheid van bedrijven in de luchthavenregio van Brussel heeft onderzocht. Aanbevelingen van het adviesbureau waren erg opvallend, waaronder een grote uitbreiding van de bedrijvenzones, het aantal rijstroken en overige grote expansie-plannen. De Belgische politiek reageerde uiterest verbaasd op de aanbevelingen en distantiëerde zich onmiddelijk van het rapport.

Gisteren bleek het een grote hoax te zijn van GreenPeace. De milieuorganisatie verzon de berichtgeving rondom het adviesbureau om de geplande uitbreiding van de luchthavenactiviteiten, en de gevolgen daarvan op het leefmilieu, aan de kaak stellen. De politiek heeft vanmorgen boos gereageerd: Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy noemde de actie zelfs "moreel verwerpelijk" en Open Vld-fractieleider Sven Gatz sprak op Twitter van een "manipulatie van de bevolking".

Consultancy.nl zet de ontwikkelingen op een rijtje:

Dinsdag: Aanbevelingen van Gravida+ Consulting

Een persbericht van Gravida+Consulting. Gravida+Consulting heeft, in opdracht van 15 internationale bedrijven, onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van bedrijven in de luchthavenregio van Brussel. In het rapport, getiteld “Capital solutions for Brussels: Een geïntegreerd mobiliteitsplan voor de ontsluiting van de Brusselse regio”, staan verscheidene ‘opvallende’ aanbevelingen. Het bureau adviseerde de regio om de bedrijvenzones flink uit te breiden, het aantal rijstroken van de Brusselse Ring te verhogen, tegen 2035 een tweede Ring aan te leggen ten oosten van de luchthaven en woongebieden in Machelen, Diegem en Zaventem te vervangen voor industrie.

Woensdag: Politiek distantiëert zich van rapport

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy reageerde verbaasd op het rapport. Van Rompuy: “de aanbevelingen zijn fantasie uit de koker van consultantbureaus die visies ontwikkelen in functie van hun opdrachtgevers.”

Donderdag: GreenPeace maakt bekend dat het een hoax is

Op donderdag wordt bekend dat de ontwerpstudie van het Spaanse adviesbureau Garvida+ Consulting over de uitbreiding van bedrijvenzones rond Zaventem een opgezet spel van Greenpeace blijkt te zijn. Greenpeace wil de bevolking waarschuwen en zegt dat de aanbevelingen in het rapport van Garvida+ Consulting gebaseerd zijn op nooit eerder publiek gemaakte plannen van de Belgische regering. “Als alle projecten van de Vlaamse en de Brusselse regering uitgevoerd worden, zal op termijn 763 hectare nodig zijn. Dat zal dagelijks 91.560 extra vrachtwagens aantrekken. En dat zal vervolgens veel druk leggen op het woongebied en het milieu” aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Vrijdag: politiek boos over hoax

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy reageert ronduit verbolgen: "Greenpeace probeert mensen bang te maken voor de economische -en mobiliteitsontwikkeling van onze regio. De mensen het perspectief geven dat ze in de komende jaren hun woning zullen moeten verlaten en verhuizen naar Mechelen of Leuven vind ik moreel verwerpelijk". Ook andere parlementsleden reageerde boos op de hoax van GreenPeace.

Nieuws