Fusies en overnames verwacht in adviesbranche

07 juni 2010 Consultancy.nl

De crisis heeft in 2009 zijn tol geëist in de adviesbranche, maar het lijkt erop dat herstel voor de zakelijke adviesbureaus in zicht is. Adviesbureaus die een solide financiële basis hebben kunnen in 2010 hun slag slaan - 2010 biedt namelijk de uitgelezen kans om zwakkere concurrenten in te lijven. Als gevolg zal het marktlandschap binnen de adviesbranche geleidelijk veranderen: een kleinere groep van grote(re) spelers gaat de markt domineren. Dat zijn de voornaamste conclusies van het rapport ‘Visie op Zakelijke Dienstverlening’ van ABN Amro.

Overige bevindingen en ontwikkelingen zijn:

Prijzen en marges van consultants onder druk

Het grote aanbod van adviesdiensten heeft ook geleid tot lagere prijzen. De houding van opdrachtgevers ten aanzien van adviseurs is kritischer geworden, vooral wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding.

Adviesbureaus met een focus op zakelijke klanten presteren beter

Consultancy kantoren die zich richten op diensten voor zakelijke klanten, waaraan behoefte is wanneer het economische tij tegenzit, presteren goed en hebben voldoende werk in 2010. Gedacht moet worden aan advies over kostenbeheersingprogramma’s, herstructureringen of het integreren van overnames (Carve-out/Post Merger Integration)

Vraag naar Finance consulants

Ook bureaus die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van finance - financiering, treasury en financial control - hebben relatief minder last van de economische recessie. Daarnaast zal in 2010 het liquiditeitenbeheer en vooral risicomanagement hoog op de agenda blijven staan van bedrijven, waardoor de vraag naar hierin gespecialiseerde adviesbureaus goed blijft.

Toenemende vraag naar M&A adviseurs

De bank verwacht verder dat de fusie- en overnamemarkt zich in 2010 voorzichtig zou kunnen herstellen, waardoor de M&A adviseurs weer aan de slag kunnen. Daarnaast hebben ingezette overnametrajecten een relatief langere doorlooptijd, aangezien kopers zich goed willen verdiepen in de overnamekandidaat. Aan de andere kant zullen steeds meer bedrijven in aanmerking komen voor herstructurering, herfinancieringen van schulden en financieel advies, reorganisatie of overname, naarmate de economische tegenwind verder aanhoudt.

Rapport: Visie op Zakelijke Dienstverlening

Het rapport ‘Visie op Zakelijke Dienstverlening' is onderdeel van ‘Visie op Sectoren’ waarin in totaal 9 sectoren en 75 branches worden belicht. Het rapport kunt u hier downloaden. In Visie op Zakelijke dienstverlening wordt bijzondere aandacht besteed aan de volgende branches: accountantskantoren, advocatenkantoren, assurantietussenpersonen, beveiliging- en opsporingsdiensten, deurwaarders en incassobureaus, adviesbureaus, marktonderzoeksbureaus, notariskantoren, schoonmaakbedrijven, uitvaartbranche en uitzendbureaus.

Nieuws

Meer nieuws over