FTI: Europese bedrijven overnameprooi voor Aziaten

14 maart 2012 Consultancy.nl

Bijna de helft (45%) van de grote bedrijven in Azië is in 2012 van plan Europese bedrijven over te nemen. De Aziatische firma’s gaan ervan uit dat ze door de eurocrisis goedkopere acquisities kunnen doen. Dat blijkt uit een onderzoek door internationaal adviesbureau FTI Consulting onder 800 executives in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.

Marktverschuiving naar Azië
Ruim een derde (35%) van aziatische bedrijven plant acquisities van bedrijven uit de eurozone. “Aziatische bedrijven beschikken over de geschikte zakelijke fundamenten en mentaliteit om daaruit voordeel te halen”, zei Mark Malloch-Brown, adviseur bij FTI Consulting. Daarentegen denkt slechts 14% van de bedrijven in het Midden-Oosten aan overnames in Europa dit jaar. Onder Noord-Amerikaanse firma’s is dat zelfs maar 7%. “In elke periode van marktverschuivingen zijn er winnaars en verliezers”, aldus Malloch-Brown.

Wereldwijde impact eurocrisis
De enquête laat verder zien dat 73% van de Aziatische bedrijven naar eigen zeggen wordt beïnvloed door de huidige eurocrisis. Daarvan liet de helft weten last te ondervinden van de Europese problemen, maar de andere helft geeft juist aan dat ze voordeel van de eurocrisis hebben. In het Midden-Oosten ondervindt 38% een negatieve impact van de Europese crisis, en zegt 16% dat ze daardoor positief worden beïnvloed. In Noord-Amerika voelt 30% van de bedrijven de impact van de eurocrisis.

Nieuws

Meer nieuws over