Familiebedrijven domineren M&A markt

07 september 2009 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Hoewel de Nederlandse markt voor fusies en overnames sinds 2007 in mineur is, blijven familiebedrijven erg actief. Dit blijkt uit een studie van adviesbureau KPMG naar fusies en overnames.

Het rapport toont onder meer aan dat 80% van de ondervraagde bedrijven de terughoudendheid van banken als hoofdoorzaak zien van het inzakken van de markt. Volgens de onderzoekers zal de markt echter in de laatste twee kwartalen van 2009 uit het dal klimmen.

Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven deelt die mening. KPMG tekent daarbij wel aan dat het herstel betrekking heeft op de hoeveelheid transacties en dat herstel van de totale waarde van de transacties nog op zich zal laten wachten. Het zijn met name de private equitybedrijven die de markt verlaten hebben doordat ze niet meer zo eenvoudig aan vreemd vermogen kunnen komen.

Familiebedrijven, die zo`n 61% van alle bedrijven in Nederland uitmaken, blijven daarentegen actief op de markt. Dit dankzij de betere kasposities van familiebedrijven, het feit dat ze conservatiever gefinancierd worden en daardoor minder afhankelijk zijn van banken. Familiebedrijven zijn vooral in trek doordat ze strategische kopers zijn die met een betrokken management uit zijn op waardecreatie en niet, zoals zo veel private equitybedrijven, op snel doorverkopen.