Enexis wil zijn IT koelbloedig innoveren

25 september 2009 EquaTerra - Strategic Visions 2010

Onderstaand tekst is een samenvatting van een executive interview dat is opgenomen in het rapport “Strategic Visions 2010” van adviesbureau EquaTerra.  

De liberalisering van de energiemarkt betekende dat Enexis nu de zelfstandigde en onafhankelijke gas- en elektriciteitsnet-beheerder van energieaanbieder Essent werd. Enexis CFO Oudejans zoekt naar de balans tussen betrouwbaarheid, duurzame innovatie door een ´slimme volger´ te zijn, en betaalbaarheid.

De IT-diensten moeten nog worden afgesplitst en deze betrekt Enexis voorlopig nog van Essent. Bij het heruitbesteden van verschillende IT percelen wil Oudejans de regie dan ook strak in eigen hand houden, met externe begeleiding voor de voetangels en klemmen in het traject waarbij eerst gewacht moet worden op een politieke eindvisie, alvorens te investeren en te bouwen. Eigenlijk willen we een sectorbrede aanpak, met een centraal aansluitregister dat netwerkklanten met hun aansluitgegevens aan leveranciers bindt, met uitwisselingsafspraken die we opstellen in afstemming met de collega-netbeheerders.

”In de huidige situatie kan Enexis een speelbal worden van de splitsing en de marktbewegingen. We willen zelf de controle bewaren en willen onze verandercapaciteit dan ook tot het maximum beperken. We doen goed en slim wat we moeten doen, maar willen verder géén experimenten.”

Nieuws

Meer nieuws over