Ecofys ingehuurd voor advies windpark Lage Weide

14 oktober 2011 Ecofys

Duurzame energie adviesbureaus Ecofys, Renewable Factory en BLIX Consultancy zijn ingehuurd om de ontwikkeling van een windpark op het bedrijventerrein Lage Weide te begeleiden. De adviesbureaus zijn ingehuurd door coöperatie Energie-U, dat de opdracht heeft verkregen van gemeente Utrecht. De consultancykantoren gaan in de komende maanden gezamenlijk een plan uitwerken.

Het gemeentebestuur koos voor Energie-U omdat de coöperatie de windturbines financiert met hulp van omwonenden, bedrijven en eigen leden van Energie-U. Zij delen in de winst en gebruiken de groene stroom van de windturbines. Energie-U heeft verder de financiële en organisatorische risico’s goed afgedekt en heeft als coöperatie geen winstoogmerk. Eventuele winst komt volledig ten goede aan de ontwikkeling van nog meer schone energie of energiebesparing.

Schone stroom voor minimaal 16.000 huishoudens

Energie-U wil in Lage Weide maximaal 14 windturbines bouwen met een ashoogte van circa 100 meter. De windturbines zullen vooral te zien zijn vanaf de randen van de wijken Zuilen en Leidsche Rijn, de A2 en het buitengebied. Met wieken van circa 50 meter worden ze even hoog als de bestaande Nuon schoorsteen op Lage Weide. De windturbines zullen naar verwachting tussen de 55 en 75 miljoen kilowattuur per jaar opleveren, afhankelijk van aantal en type. Dat is genoeg om ca. 16.000 Utrechtse huishoudens te voorzien van schone stroom.

Langdurige en ruimte ervaring

Ecofys, Renewable Factory en BLIX Consultancy zullen het project professioneel ondersteunen. Deze drie Utrechtse bedrijven hebben langdurige en ruime ervaring met participatieve windparken (o.a. Kerkrade en Burgervlotbrug), windturbines op een bedrijventerrein (o.a. bedrijventerrein Weststad in Oosterhout), het verkrijgen van grondposities, vergunningen, financiering en het contracteren en bouwen.

Bedrijven met Utrechtse wortels

“Wij zijn erg blij dat we betrokken zijn bij dit ambitieuze en prestigieuze project,” zegt Manon Janssen van Ecofys. “Ons bedrijf heeft zijn wortels in Utrecht en is daarom trots om dichtbij huis te kunnen bijdragen aan onze missie: duurzame energie voor iedereen.”

Bas de Bruin van Renewable Factory ziet in de combinatie van de aanwezige disciplines bij de drie bureaus – projectontwikkeling, financiering en techniek – een grote toegevoegde waarde. “Dit lokale particuliere initiatief past prima bij onze diverse bedrijfsstrategieën.”

En ook bij BLIX is men enthousiast. “Als snelgroeiend Utrechts adviesbureau zijn wij verheugd Energie-U te mogen helpen bij de realisatie van het windpark. We ondersteunen daarbij de coöperatieve gedachte van harte”, aldus Albert van der Hem.

Nieuws