Ecofys lanceert de Europese Climate Policy Tracker
Sustainability adviesbureau Ecofys en het WWF hebben vandaag het nieuwe Climate Policy Tracker for the European Union gelanceerd. Het rapport en de bijhorende website www.climatepolicytracker.eu geven als eerste een overzicht van de maatregelen die binnen de EU de emissies dienen te controlen: hiervoor werd een lidstaat-per-lidstaat en sector-per-sector aanpak gebruikt. Het rapport onthult dat in de landen amper één derde van de noodzakelijke maatregelen om tegen 2050 een CO2 economie (overeenkomend met een emissiereductie van broeikasgassen van 80% tot 95%) op orde zijn.
Download hier het rapport "Climate Policy Tracker for the European Union"
Niklas Höhne, directeur van het Energy & Climate departement van Ecofys, legt uit: “De Climate Policy Tracker is een krachtig hulpmiddel, dat de impact en efficiëntie van beleid meet. Het laat mensen toe om op een eenvoudige manier die beleidsdomeinen te identificeren waar er nood is aan meer aandacht, en waar actie om emissies terug te dringen het meest efficiënt is.”
De Climate Policy Tracker onthult dat er, wat betreft het terugdringen van emissies, grote verschillen zijn in ambitieniveau tussen de EU-lidstaten; en zet de beste voorbeelden in het licht. Het rapport toont eveneens dat de algemene resultaten zwak zijn. Hernieuwbare energie wordt uitgebreid ondersteund, en is de sector met de sterkste groei. Energie-efficiëntie, transport en industrie daarentegen lopen achter.
“De emissiereducties die nodig zijn tussen nu en 2050 zullen allemaal moeten gebeuren in economische sectoren. De lidstaten zullen dus hun gehele beleid moeten herzien om de huidige zwakheden te counteren. De landen moeten zich bovendien engageren om Europese beleid beter te implementeren, zeker gezien 40 procent van de resultaten afhangen van de EU-wetgeving,” aldus Sam Van den Plas, Policy Officer Climate and Energy Programme van WWF European Policy Office.
Uit de resultaten van de Ecofys studie kan men echter ook bemoedigende conclusies trekken. Als alle lidstaten, voor iedere sector, het voorbeeld van de best presterende landen zouden volgen, dan zou in twee derde van de nodige inspanningen worden voorzien: een verdubbeling van het huidige gemiddelde. Dit betekent dat de politieke opties bestaan, maar dat er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.