Ecofys adviseert Gemeente Almere met duurzaamheid

12 oktober 2011 Consultancy.nl

De gemeente Almere heeft een ambitieuze doelstelling op het gebied van duurzaamheid. Almere wil zijn inwoneraantal verdubbelen naar 350,000 mensen in 2030 op een zeer duurzame manier. Daarnaast wil de stad zijn CO2-emissie met 20% reduceren in vergelijking met vijf jaar geleden.

Om de duurzame doelstellingen te behalen is Almere toegetreden tot het Europese project cRRescendo ('Combined Rational and Renewable Energy Strategies in Cities, for Existing and New Dwellings to ensure Optimal quality of Life'). Het project, dat zich ook uitstrekt over de steden Milton Keynes (Verenigd Koninkrijk), Viladecans (Spanje) en Ajaccio (Corsica) wordt ondersteund door de adviesbureaus Ecofys en Arup. Verder wordt het Nederlandse project van Almere gesteund door de gemeente Almere en Nuon.

Het doel van het Europese project cRRescendo is “een groot deel van duurzaamheid te integreren in duizenden huishoudens en hun energie-infrastructuren”. Ecofys en Arup leveren adviesdiensten op het gebied van duurzaamheid, projectmanagement, groene energie en green engineering. Op 13 en 14 oktober zal Ecofys tevens spreken op de cRRescendo-conferentie in Almere.

Over Almere en cRRescendo
Almere is een jonge gemeente en is gelegen in de polderprovincie Flevoland. Het eerste huis werd in 1976 afgebouwd. Het duurzame gebied, onderdeel van het cRRescendo project, wordt gebouwd in de wijken Noorderplassen West en Columbuskwartier van Almere. In deze wijken worden 2000 eco-huizen gebouwd, samen met commerciële en publieke gebouwen. Diverse duurzame innovaties worden geïmplementeerd. Allereerst zullen 600 van de nieuwe gebouwen worden gecertificeerd als Solar Homes: houten huizen met een laag energieverbruik en zonnepanelen. De nieuwe gebouwen zullen energie-efficiënter zijn, waardoor ze 42% efficiënter zijn dan de nationale Nederlandse standaarden.

Het gebied zal ook worden voorzien van energie uit hernieuwbare bronnen: 1000 huizen zullen 100% van hun elektriciteit en 80% van hun warmte ontvangen van een gecombineerde verwarmings- en elektriciteitscentrale op biomassa en zonne-energie. Een ‘zonne-eiland’ met bijna 1.5 hectare aan zonnecollectoren zal een verdere significante toevoeging vormen voor de duurzame opwekking van warmte. Als laatste zal de toepassing van energie-efficiency geïncorporeerd worden binnen de stadsplanning, gebiedsontwikkeling, openbare aanbesteding, architectuur en nieuwbouw.

Nieuws

Meer nieuws over