Ecofys: Bewustere rijstijl bespaart 10% brandstofkosten

03 mei 2011 Ecofys

Bewustere rijstijl bespaart Nederlandse automobilist 10% op brandstofkosten

Donderdag 21 april jl. werden op AutoRAI 2011 de winnaars bekend gemaakt van de Greendriver Challenge, de eerste rijstijlcompetitie van Nederland.

De deelnemers wisten door rijstijlverbetering gemiddeld maar liefst 10% brandstofbesparing te realiseren. Een bewustere rijstijl is een effectieve manier om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te reduceren. Dit bewijzen bijna 400 zakelijke rijders die gedurende 4 maanden hebben meegedaan aan de 1ste Greendriver Challenge en gemiddeld 10% op hun brandstofverbruik wisten te besparen.

Jasper Deman van Ecofys: “De Greendriver Challenge is speciaal ontwikkeld om leaserijders op een uitdagende manier te motiveren om zuiniger om te springen met brandstof om zo het milieu te ontzien. De uitslag toont niet alleen aan dat rijstijl doorslaggevend is voor het verbruik, maar ook dat het competitie-element voor een leuke stimulans heeft gezorgd. Een besparing van 10% op de brandstofkosten en CO2-uitstoot is door iedereen relatief eenvoudig te realiseren. Wanneer we dit vertalen naar alle 7,7 miljoen auto’s in Nederland, dan betekent dit een afname van de CO2-uitstoot met 1,9 Mton per jaar bij een gelijke hoeveelheid afgelegde kilometers.”

Enorm besparingspotentieel
Gedurende de Greendriver Challenge hebben de deelnemers in 4 maanden tijd samen 3.219.957 km afgelegd. Alle deelnemende organisaties hebben een verbruiksreductie geboekt. In totaal werd hierdoor 43 ton CO2 vermeden, hetgeen overeenkomt met circa 250.000 autokilometers. De werkelijke CO2-uitstoot per voertuig werd verlaagd van gemiddeld 188 naar 168 g/km.

Zo werd er gemeten
Tijdens de Greendriver Challenge werd het aantal gereden kilometers geregistreerd. Een speciaal ontwikkelde applicatie berekende vervolgens van iedere berijder de relatieve brandstofbesparing en CO2-uitstoot. Hiermee werd het effect van rijstijlverbetering direct zichtbaar. Deelnemers werden wekelijks geïnformeerd en kregen regelmatig tips om hun rijstijl verder te verbeteren.

Winnaars
De 1ste Greendriver Challenge werd uiteindelijk met een nipte voorsprong gewonnen door Charles Mahieu van Deerns die een verbruik wist te realiseren dat op 77% van het landelijk gemiddelde ligt voor zijn type voertuig.

Naast een overall winnaar - de Greendriver Champion - werden ook per deelnemende organisatie de beste berijders beloond met de titel Greendriver Winner.

Greendriver Champion
Dhr. C. Mahieu - Deerns

Greendriver Winners
Dhr. H. Van Buyten – Fugro
Dhr. B.J. van ’t Klooster – Athlon Car Lease
Dhr. T.J. Ockhuijsen – Koldijk
Dhr. P. Krijgsheld - Conclusion
Dhr. M. Klumper – Innovam
Dhr. R. Boger – Fleetlogic
Dhr. P. v.d. Rijt – CNG Net

Beste Fleetmanager
Dhr. P. Attema - Athlon Car Lease

Over de Greendriver Challenge
De Greendriver Challenge is een rijstijlcompetitie die in samenwerking met Ecofys, Greendriver en het IvDM is ontwikkeld. Aan de 1ste editie hebben bijna 400 berijders meegedaan van 8 verschillende organisaties: Conclusion, Fugro, Koldijk, Athlon Car Lease, CNG Net, Deerns, Innovam en Fleetlogic. Vanwege het succes van deze eerste Challenge en de blijvende behoefte bij veel organisaties om het wagenpark te verduurzamen, zal 1 september 2011 de 2de Greendriver Challenge van start gaan.

Nieuws