EC onderzoekt Oracle's overname van Sun

05 september 2009 De Standaard

De Europese Commissie lanceerde een formeel antitrustonderzoek om na te gaan in welke mate Oracle bereid is MySQL, de openbronsoftware van concurrent Sun Microsystems, verder te ontwikkelen. De goedkeuring van de Commissie is de laatste hindernis die moet genomen worden om de overname met een waarde van 7,4 miljard dollar (5,2 miljard euro) te laten doorgaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zette eerder al het licht op groen.

De Commissie heeft 90 dagen de tijd om de zaak te onderzoeken en kenbaar te maken tot welk besluit ze is gekomen. Mogelijk zal zij Oracle verplichten om bepaalde onderdelen van Sun Mycrosystems te verkopen.

Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes wil zeker zijn dat de overname niet betekent dat de klanten minder keuze zullen hebben of hogere prijzen zullen moeten betalen voor de producten van (een van) beide bedrijven.

Volgens de EU is de markt voor databases heel erg geconcentreerd. Drie bedrijven - Oracle, IBM en Microsoft - hebben samen 85 procent van die markt in handen. Sun Microsystems is de nummer vier onder de producenten van computerservers die onder meer websites ondersteunen.

Nieuws

Meer nieuws over