DHV wint opdracht voor grootste luchthaven ter wereld

07 juli 2011 Consultancy.nl

Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau DHV heeft in China een mega-opdracht binnengehaald voor het ontwerp van het nieuwe vliegveld van Peking. Het vliegveld krijgt in totaal acht start- en landingsbanen en wordt de grootste luchthaven ter wereld, qua oppervlkate bijna vier keer zo groot als Schiphol. De luchthaven opent in 2017 en moet ruimte bieden aan 130 miljoen reizigers per jaar.

De opdracht is binnengehaald door DHV-dochter NACO.

“In de prijsvraag, waaraan de absolute top van internationale luchthavenconsultants meedeed, heeft NACO de gouden medaille gewonnen. Dit project is een concrete invulling van één van de tien economische topgebieden die het kabinet heeft geselecteerd, namelijk logistiek. Nederland laat zien wereldwijd koploper te zijn op dit gebied’’, zegt bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van DHV.

“De nieuwe luchthaven zal vooral worden gebruikt door passagiers die in Beijing hun reis beginnen of de stad als eindbestemming hebben. De wegen, de parkeerplaatsen en het openbaar vervoer vormden de grootste logistieke uitdaging in het ontwerp. Het gaat naar verwachting om uitzonderlijk grote aantallen reizigers, die een groot beroep zullen doen op de transportvoorzieningen’’, aldus Rik Krabbendam, directeur van NACO. “Juist de aandacht die ons ontwerp geeft aan de inpassing van het openbaar vervoer, parkeren en toegangswegen is door de jury goed beoordeeld.”

Focus op duurzaamheid 
Het adviesbureau heeft zich verder onderscheiden door haar aandacht voor het duurzame karakter van de luchthaven. De locatie van de start- en landingsbanen, taxibanen en platforms zijn zodanig bepaald dat de taxiafstanden zo kort mogelijk worden gehouden, resulterend in minder brandstofgebruik en CO2-emissies. “Een fijnmazig net van openbaar vervoer, met een HSL-lijn, metro en inter-airport-trein, creëert de eerste echte multimodale luchthaven: een trendsetter voor toekomstige megaluchthavens”, zegt Krabbendam.

DHV al jaren actief in China
DHV is sinds eind jaren zeventig actief in China en heeft kantoren in Beijing, Shanghai en Guangzhou op de markten van infrastructuur, gebouwen, water en milieu. NACO heeft ook Terminal 3 van de huidige luchthaven van Beijing ontworpen, na de ontwerpwedstrijd in 2003 te hebben gewonnen. De onderneming was betrokken bij de ontwikkeling van meer dan 20 Chinese luchthavens.

Nieuws