DHV onderzoekt Olympische structuur voor OS 2028

20 april 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft advies- en ingenieursbureau DHV en Must stedebouw opdracht gegeven de zogenoemde Olympische Hoofdstructuur te onderzoeken. Nederland besluit in 2016 of het zich kandidaat stelt voor de Olympische Spelen van 2028. Met de resultaten van dit onderzoek kan het huidige kabinet echter al een basiskeuze maken voor de regio's waar gezocht kan worden naar inpassing van Olympische faciliteiten.

DHV en Must stedebouw onderzoeken hoe het Olympisch Plan het beste kan aansluiten bij gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. In dit plan staat wat er moet gebeuren om Nederland op Olympisch niveau te krijgen. Daarbij kijken de bedrijven vooral naar de hoofdlocaties van de Spelen, namelijk het Olympisch Stadion, het perscentrum, het Olympisch dorp, het zwemstadion en het basketbalstadion (de zogenoemde big five).

DHV en Must stedebouw vergelijken verschillende alternatieven. Ze letten daarbij op de kosten en opbrengsten, en de bereikbaarheid. Bovenal zullen ze letten op de duurzaamheid van de investeringen, zodat Nederland er voor en na de Spelen optimaal van profiteert.

Dit gebeurt in nauw overleg met partners als provincies, ministeries, gemeenten en sportwereld. Ook houden ze zo veel mogelijk rekening met al voorziene ontwikkelingen op het gebied van bereikbaarheid en gebiedsontwikkeling in ons land, waarvoor de Olympische Spelen als katalysator kunnen dienen.

De uitdaging van dit onderzoek is om de Spelen te laten aansluiten bij het ruimtelijke toekomstperspectief van Nederland. Het doel van het kabinet is om de organisatie van de Spelen in 2028 te gebruiken voor een duurzame en aantrekkelijke ruimtelijke ontwikkeling van heel Nederland.