Consultants migreren het vaakst onder professionals

23 november 2010 Consultancy.nl

Bijna 20% van de professionals en executives die van baan veranderden in 2008-2009 emigreerden naar het buitenland. Dat blijkt uit een internationale studie uitgevoerd Experteer en OMIS Research, waarbij het migratiepatroon van 20.800 professionals gedurende een jaar anoniem werd geëvalueerd. Opvallend is dat consultants – van alle beroepen - het hoogste migratie cijfer hebben. Maar liefts 14% van professionals die naar het buitenland trekken zijn consultants, gevolgd door 10% in de financiële dienstverlening en 9% in de ICT-sector.

Nederland: 25% emigratie en immigratie onder professionals

Duitsland, Italië en Frankrijk waren het meest succesvol in hun gevecht tegen de ‘brain drain‘ met minder dan 10% van executives die emigreerden tijdens de periode van het onderzoek. Nederland had meer te lijden met bijna een vierde van de professionals die hun thuisland verlieten. Maar Nederland kende in deze periode ook bijna 25% professionele immigratie, wat het verlies aan talent uitbalanceerde. Deze immigratie zou een gevolg kunnen zijn van aantrekkelijke CEO salarissen in Nederland. Nederlanders lijken erg open te staan voor relocatie, niet alleen binnen Europa maar ook naar andere delen van de wereld. Nederland is daarnaast nog steeds een geprefereerde locatie voor Nederlandse expats: bijna 25% keert terug naar hun moederland.

Middenkader meest bereid tot emigratie

Het onderzoek toont ook aan dat professionals op het middle management niveau de grootste bereidheid tonen om de volgende stap in hun carrière in het buitenland te zetten. In Europa is 40% van de expats specialist of project manager en ongeveer 37% werken op het niveau van departementshoofd of regionaal manager. Op het hoogste niveau is er relatief gezien minder beweging. CEO’s zijn goed voor slechts 5% van de emigratie.

Nieuws