Consultancybranche weer op zoek naar starters

10 maart 2011 Consultancy.nl

De adviesbranche is weer actief op zoek naar starters. Als gevolg van het lastige economische klimaat waren er in de afgelopen jaren weinig mogelijkheden voor jonge talenten om bij adviesbureaus te gaan werken. De vraag naar starters neemt in 2011 echter weer toe.

De crisis heeft vooral de kleinere bedrijven geraakt. De bekende topkantoren ondervonden minder hinder, net als de meer gespecialiseerde bureaus in schaarstegebieden als financiën en technologie.

Volgens Mischa Voogt, managing director Noord-Nederland van werving- en selectiebureau Michael Page, zijn bedrijven nog behoedzaam, maar is dit een teken dat de crisis bijna voorbij is. Adviesbureaus wachten tot ze er zeker van zijn dat de recessie achter ons ligt. Maar komend jaar al zal de vraag naar jonge talenten die de eerste of tweede stap in hun carrière maken toenemen, aldus Voogt.

Boston Consulting Group

Boston Consulting Group (BCG) heeft vrijwel geen hinder aan de crisis ondervonden. Het binnenhalen van nieuw talent is op dit moment het grootste probleem. BCG wil komend jaar 30 nieuwe mensen aanstellen. Nieuwe collega’s worden door het prestigieuze adviesbureau vooral geworven onder buitenlandse studenten in Nederland en getalenteerde Nederlandse studenten die (een deel van) hun studie in het buitenland doen.

Berenschot

Net als BCG is ook Berenschot op zoek naar topstudenten. Vorig jaar begonnen enkele studenten aan een traineeship, ondanks ontslagen in 2009. Daarnaast probeert Berenschot zijn nieuwe werknemers anders en breder in te zetten. Zo kunnen adviseurs zowel in de publieke als de private sector werken, en krijgen ook junior adviseurs de mogelijkheid om nieuwe klanten binnen te halen.

BMC

Albert Jansen, algemeen directeur van BMC, zegt dat de consultancymarkt in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt. De nieuwe regering heeft, ondanks de bezuinigingen, ook enige positieve invloed op de adviessector. De politieke onrust in de laatste jaren door gemeenteraadverkiezingen en landelijke verkiezingen is voorbij. De bezuiningsplannen van het nieuwe kabinet zijn bekend en veel nieuwe bestuurders staan in de startblokken. Ook BMC wil zijn werknemers breder in gaan zetten. Naast zuiver advieswerk ziet het bedrijf voor zichzelf ook een rol als uitvoerder en toezichthouder in de publieke sector. ‘Voor het nadenken over onze bestaansgrond is een recessie best goed’, aldus Jansen.

Nieuws