CIOs worden steeds strategischer binnen organisatie

12 mei 2010 Consultancy.nl

Uit een wereldwijd gehouden survey van recruitment kantoor Harvey Nash blijkt dat 71 procent van de CIO’s een steeds grotere strategische rol binnen de organisatie krijgt. Daarnaast geeft meer dan de helft aan dat hij of zij in het directieteam zit. De Harvey Nash IT Leadership Strategic Survey is een jaarlijks, internationaal onderzoek, gehouden onder maar liefst 2600 CIO’s wereldwijd, waaronder 220 Nederlandse deelnemers. De survey is dit jaar voor de twaalfde keer gehouden en gaat in op de actuele onderwerpen die spelen in het vakgebied van de CIO.

Situatie in Nederland

In Nederland heeft 55 procent van de CIO’s een plek in het directieteam en ook in Nederland overheerst de mening dat de CIO binnen de organisatie aan invloed wint. 72 procent van de respondenten erkent dat de rol van de CIO steeds belangrijker wordt. Wat betreft salaris verdienen de Nederlandse CIO’s boven gemiddeld, 89 procent heeft een basissalaris van meer dan $100.000,- per jaar. Wereldwijd is dit 82 procent. Gemiddeld heeft de Nederlandse CIO een basissalaris van $148.264,-. Dit is meer dan het wereldwijde gemiddelde van $144.734,-.

Ondanks deze verbetering van de positie en de hoogte van het salaris van de CIO is de baantevredenheid flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. In 2009 gaf 83 procent van de Nederlandse CIO’s aan tevreden te zijn met hun huidige baan. Dit jaar is dit percentage nog slechts 72 procent, een daling van 11 procent. Ook zegt 23 procent het komende jaar van baan te willen wisselen.

Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland: “Voor veel CIO’s heeft de recessie een positieve invloed gehad op hun imago en de relatie van hun afdeling met de overige organisatie. Echter moet dit succes niet verward worden met de tevredenheid van CIO’s over hun baan. Nu organisaties weer aan het herstellen zijn, wordt het steeds belangrijker om het top IT talent te behouden en verder te ontwikkelen. Dit moet door CEO’s niet over het hoofd worden gezien en wij adviseren hen dan ook om dit onderwerp hoog op de agenda te zetten.”

 

Nieuws