Celerant Consulting: herstel verwacht in private equity

18 november 2008 Celerant Consulting

Tweederde van de leidinggevenden van private equity-bedrijven in de Benelux verwacht dat de markt binnen anderhalf jaar volledig is hersteld. De investeerders zijn hiermee op internationaal niveau erg optimistisch: wereldwijd verwacht slechts de helft dat het herstel binnen nu en medio 2010 zal plaatsvinden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), in opdracht van Celerant Consulting. Het onderzoek is gehouden onder 220 executives van private equity-bedrijven in Europa en Noord-Amerika. Slechts een op de tien ondervraagden denkt dat het minimaal tot 2012 duurt voordat de markt weer boven de crisis uit is. Een kleine minderheid van 3 procent verwacht dat de markt nooit meer helemaal zal herstellen. De positieve toekomstverwachting wordt onderstreept door het feit dat drie op de tien private equity-bedrijven aangeeft meer mensen aan te zullen nemen. Slechts twee procent zal het met minder werknemers gaan doen.

Ondanks het optimisme, verwachten de meeste private equity-bedrijven dat de markt eerst nog verder zal inzakken. Acht op de tien ondervraagden ziet het volume van de investeringen de komende maanden nog verder dalen. Het merendeel verwacht zelfs een scherpe afname.

Vivek Chaturvedi, directeur Nederland van Celerant Consulting: “De financiële crisis maakt het moeilijker voor bedrijven om aan kapitaal te komen. Ondanks grote financiële injecties van de overheid, zijn bankiers nog altijd huiverig om geld uit te lenen. Ze zijn onzeker over de duur, intensiteit en gevolgen van de huidige crisis. Deze kredietschaarste heeft ook gevolgen voor private equity-bedrijven, die de afgelopen jaren een enorme groei hebben doorgemaakt, deels vanwege de toegang tot goedkoop krediet. De uitkomst van dit onderzoek stemt dan ook optimistisch: het duidt erop dat de beschikbaarheid van krediet binnen een afzienbare periode groter wordt, wat positief is voor de economische groei.”

“Op korte termijn zullen private equity-bedrijven echter hun focus verleggen”, verwacht Chaturvedi. “Door de schaarste van krediet gaan ze zich richten op het verbeteren van het rendement op de bestaande deelnemingen, in plaats van het zoeken van nieuwe investeringen. Doordat ze zich concentreren op de bestaande portfolio wordt niet alleen de operationele efficiency op korte termijn gemaximaliseerd, het garandeert ook een groei op de lange termijn."

Nieuws

Meer nieuws over