CDA ontving ton van adviesbureau tijdens verkiezingen

08 augustus 2011 Consultancy.nl

Er is in de politiek veel ophef ontstaan over financiële steun die het CDA heeft ontvangen van een (nog onbekend) adviesbureau. Vorig jaar ontving de politieke partij €100.000 van een fusie, overname en corporate finance adviesbureau voor de campagne voor de Kamerverkiezingen. Ondanks dat in strijd is met de wet wil de partij wil vooralsnog niet zeggen om welke adviesbureau het gaat.

Het feit dat de CDA de naam van het adviesbureau niet bekend wil maken is in strijd met de Wet Subsidiëring Politieke Partijen. Volgens deze wet moeten donaties groter dan €4.538 openbaar worden gemaakt.

De donatie bleef aanvankelijk onopgemerkt omdat het CDA in het jaarrapport over 2010 de oorsprong van het bedrag niet had vermeld. De donatie is als 'opbrengst financiële actie' in het jaarrapport van het CDA gezet, waardoor het vooralsnog niemand is opgevallen. Na navraag van een grote krant bleek dat het het een gift van een bedrijf bleek te zijn.

Financiële donaties uit het bedrijfsleven zijn een belangrijke inkomstenbron voor politieke partijen. Vorig jaar ontving de VVD, dat veruit het hoogste bedrag aan giften wist binnen te halen, circa €1.2 miljoen. Het vertegenwoordigde iets minder dan de helft van het totale budget van de verkiezingscampagne (€2.5 miljoen).

Nieuws