Capgemini voert een stille reorganisatie door

08 september 2009 Consultancy.nl

Bij IT consulting firma Capgemini is de afgelopen weken een ‘stille reorganisatie’ doorgevoerd waarbij vele honderden banen zijn geschrapt. Om hoeveel ontslagen het exact gaat is niet precies bekend. Volgens Bob Bolte, bestuurder van FNV Dienstenbond, gaat het om ‘300 tot 500 mensen'.

Capgemini ontkent niet dat er momenteel mensen worden ontslagen maar laat weten ‘geen uitspraken te doen over aantallen’. In een reactie laat Capgemini weten dat de afgelopen maanden ‘scherp’ is gekeken naar de individuele prestaties van werknemers. De economische crisis zou geen rol spelen. ‘We kijken in het kader van het reguliere HRM-beleid naar de individuele performance en het potentieel van een individuele werknemer.’

Ontslagen werknemers bij Capgemini weerspreken dit. ‘Ik ben ontslagen omdat ik zogenaamd slecht presteerde. Mijn manager kon dit op geen enkele manier onderbouwen. Ik heb al mijn targets behaald en de laatste jaren alleen maar goede beoordelingen gehad’, zegt een senior consultant van Capgemini die te horen heeft gekregen dat hij moet vertrekken.

Volgens een andere werkneemster die ontslag is aangezegd worden met name de ‘dure, oudere en lastige’ werknemers de deur uitgewerkt. Wel met een goede financiële regeling overigens. ‘Maar in deze tijden wil je werk, geen geld.’

De afgelopen dagen is Capgemini onder hevige kritiek komen te staan van vakbonden en medewerkers omdat het adviesbureau volgens vakbonden de ‘wettelijke ontslagregels niet volgt’. Steffe Bak van CNV Dienstenbond: 'Capgemini heeft een hiaat in de wetgeving gevonden waardoor ze de wettelijke regels voor ontslag niet hoeven te volgen. Puur formeel doet Capgemini niets strafbaars, hoewel ze wel in strijd met de geest van de wet handelen'.

In plaats van collectief ontslag aan te vragen voor werknemers sluit Capgemini volgens Bak met iedere werknemer die ze wil ontslaan een individuele ‘beëindigingsovereenkomst’ af. Dit doet Capgemini vermoedelijk om zo min mogelijk schade aan te richten op het imago en om de afspiegelingsprincipe niet te hoeven toepassen.

Nieuws