Brown Paper oprichter Wessel Berkman koopt FDC

23 november 2002 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De oprichter van The Brown Paper Company, Wessel Berkman, heeft samen met investerings-maatschappij Shamrock Partners en Ron Schulte Fischedick (eigenaar van FDC Amsterdam) de franchiseketen Financieel Diensten Centrum (FDC) overgenomen. De zakenpartners kochten de aandelen voornamelijk van het oude management Pieter van Os (64%) en Peter Jan Verhoef (16%). FDC is een keten van rond de 73 financiële intermediairs.

FDC verdient haar omzet via entreegelden, fees en het doorleveren van materialen en financiele diensten. FDC boekte in 2002 een winst van €189.937.

Verder professionaliseren van FDC

De nieuwe eigenaren willen de formule verder professionaliseren en uitbreiden naar een landelijke dekking van 140 kantoren. BPC adviseur Wessel Berkman toont zich ambitieus. "De keten bestaat nu uit 73 kantoren en er sluiten zich dankzij een speciaal acquisitieteam per maand twee tot drie nieuwe kantoren aan."Nieuwe kantoren moeten onder meer minimaal vijf jaar bestaan en een 'significante' omzet hebben.

De centrale organisatie van FDC wil verder meer ondersteuning gaan bieden aan leden. Zo is er een kwaliteitsteam aangesteld dat de franchisenemers minimaal driemaal per jaar gaat bezoeken. Daarnaast is er ondersteuning op het gebied van marketing, het genereren van nieuwe afspraken, software en opleidingen. Daartoe zijn nieuwe medewerkers aangetrokken.

Soft franchise model behouden

Afgesproken is dat het business model gebaseerd op soft franchise wordt behouden: “Het principe van een softe franchise willen we echter handhaven, want ik wil wel zelf de ondernemer blijven”, zegt Schulte Fischedeck die zelf twee vestigingen heeft in Amsterdam.

FDC aandelen ondergebracht onder Quintus BV

De nieuwe directueren hebben hun aandelen van FDC onfergebracht onder Quintus BV. Quintus is tevens eigenaar van facilitair dienstverlener Nederlands Financieel Instituut (Nedfin), een kenniscentrum en offertedesk voor financiële intermediaire adviesketens in Nederland, met een breed scala aan hypotheek, leven, schade en bancaire producten.