Britse IBMers laaiend over pensioenwijziging

19 augustus 2009 Automatisering Gids

Britse IBM-medewerkers zijn laaiend over de voorgestelde beëindiging van de eindloon pensioenregeling. IBM wil kosten besparen, medewerkers voelen zich financieel gedupeerd en soms verraden door hun werkgever.

Adviesbureau IBM wil in 2010 van de dure eindloon pensioenregelingen voor medewerkers af. Voor veel IBM'ers is de ingreep onacceptabel. Sommige medewerkers ouder dan vijftig jaar vrezen 200,000 pond (232,000 euro) aan pensioenrechten kwijt te raken door de voorgestelde wijziging.

In 2006 wijzigde IT consulting firma IBM in het Verenigd Koninkrijk de pensioenregeling, waarbij de eindloonregeling voor nieuwe medewerkers niet langer mogelijk was. Nu wil IBM de eindloonregeling helemaal afschaffen en alle medewerkers laten overstappen op een 'defined benefits' pensioensysteem. Daarin betaalt een medewerker en IBM een maandelijkse bijdrage aan de pensioenspaarpot. De voorgestelde wijziging ligt momenteel ter beoordeling bij de betrokkenen.

Ongeveer een kwart van de 20,000 Britse IBM-medewerkers zit op dit moment in een eindloon pensioenregeling. Een eindloonregeling houdt in dat het pensioen wordt berekend over het laatst genoten salaris, doorgaans het hoogste inkomen in iemands loopbaan.

Nieuws

Meer nieuws over