Brancheverenigingen willen gedragscode voor adviseurs

30 mei 2010 Het Financieele Dagblad / Management en Consulting

De georganiseerde adviseurs en interim-managers in Nederland gaan een gezamenlijke gedragscode ontwerpen met een bijbehorende tuchtkamer.

Eind juni komen de voorzitters van acht brancheverenigingen bij elkaar om de nieuwe regels en procedures voor ontevreden klanten op te stellen. De verenigingen willen zich op deze manier onderscheiden van de ‘vrije’ adviseurs en interim-managers, die nergens bij zijn aangesloten.

Acht participerende brancheverenigingen

De participerende brancheverenigingen zijn onder meer de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa), Raad van Adviesbureaus (ROA), Raad voor Interim Management (RIM), Vereniging van Register Informatici (VRI) en de Vereniging van Strategische Beleidsadviseurs (VSB). De Nederlandse Vereniging van Interim-Managers weet nog niet of zij meedoet. NVIM-voorzitter Frans van Pinxteren: “Wij moeten uitvinden hoe we onze gedragscode inpassen in die van de adviseurs, zonder dat onze codes met elkaar in conflict komen.” Interim-managers hebben namelijk soms een statutaire bestuursfunctie bij hun opdrachtgever, wat kan botsen met de regels voor de onafhankelijkheid van adviseurs.

ROA-voorzitter Rolf Sterk: “We hopen hiermee meer werk te kanaliseren naar onze leden. Er is nog een wereld te winnen.” Er is volgens hem een gezamenlijke gedragscode voor adviseurs en interim-managers nodig omdat bureaus steeds vaker een integrale opdracht krijgen waarin adviseurs en interimmers samenwerken: “Bij een integrale opdracht is het handig voor de opdrachtgever om te weten dat iedereen dezelfde eisen voor professionaliteit en integriteit hanteert en dat er één tuchtkamer is.”

Uit een recente ROA-enquête onder klanten die sporadisch een adviesbureau inschakelen, bleek dat slechts 30% van hen de gedragscode belangrijk vindt.

 

Nieuws

Meer nieuws over