BCG onderzoekt besparingspotentieel publieke omroep

06 juni 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De publieke omroep kan vrijwel niet besparen op bureaukosten. Ook kan er niet worden bezuinigd door programma’s uit te besteden aan externe tv-producenten. Dat blijkt uit een onderzoek door Boston Consulting Group (BCG), in opdracht van Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. BCG geeft advies over de bezuinigingen ter waarde van €200 miljoen op de publieke omroep. Deze voorlopige resultaten werden uitgelekt door Lennart van der Meulen, VPRO directeur.

Het rapport wordt officieel pas in juni door BCG gepresenteerd, maar de resultaten werden 29 mei jl. door Van der Meulen onthult op het Vrij Denken Festival in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De volgende dag berichtte NRC Handelsblad over het nieuws. Op 15 juni stuurt Van Bijsterveldt een brief naar de Tweede Kamer met daarin haar plannen omtrent de bezuiniging.

Vrees voor bezuiniging in programmabudget
Doordat er in de overhead weinig gesneden kan worden, vreest Van der Meulen dat er nu zal worden bezuinigd op het programmabudget. Gevolg daarvan is een gemarginaliseerd en weinig innovatief programma-aanbod, aldus de VPRO-directeur. “Het snijden in het programmabudget leidt tot vele lange series en weinig ruimte om iets uit te proberen”, zei hij verder in de NRC.