Yahoo vraagt BCG om nieuwe strategie te bepalen

07 maart 2012 Consultancy.nl

De topman van Yahoo, Scott Thompson, heeft Boston Consulting Group (BCG) ingehuurd om de nieuwe strategie van de onderneming vorm te geven. Ook zal BCG ondersteunen met het opstellen van een herstructureringsplan en het identificeren van nieuwe online groeigebieden. Het strategy consulting kantoor presenteert haar bevindingen eind maart aan het bestuur van Yahoo.

BCG won de opdracht in concurrentie met "verschillende overige tier-1 adviesbureaus" zei CEO Thompson tegenover een Amerikaanse krant. In een reactie laat een woordvoerder van het adviesbureau weten dat "BCG geen uitspraken doet over haar werkzaamheden voor klanten".

Yahoo: van internethype naar stuurloos bedrijf
Yahoo (Yet Another Hierarchical Officious Oracle) is in 1994 opgericht door Jerry Yang en David Filo. De website werd wereldwijd al snel populair. Begin 1995 ontving het een investering van ruim $3 miljoen en een jaar later kreeg het zelfs een beursnotering. Tussen 1996 en begin 2000 bleef Yahoo uitbreiden en groeien, met o.a. diensten als Yahoo!Mail, Yahoo!Games, Yahoo!Groups en Yahoo!Messenger. Na de internetbubble kwam het internetbedrijf geleidelijk in steeds grotere problemen. Yahoo verloor de concurrentie van o.a. Google (zoekmachine markt) en na de stukgelopen fusie met Microsoft in 2010 verloor Yahoo maar liefst 60 procent van zijn beurswaarde.

Als bedrijf is Yahoo al geruime tijd stuurloos. Carol Bartz, die mede-oprichter Jerry Yang opvolgde in 2009, worstelde anderhalf jaar met de koers van het bedrijf. In september 2011 werd zij ontslagen en begin dit jaar is PayPal CEO Scott Thompson benoemd tot topman. Zijn grootste uitdaging: een heldere strategie formuleren en de identiteit van Yahoo heruitvinden.

Megareorganisatie
Yahoo telt momenteel 14.100 werknemers. Analisten verwachten dat er duizenden banen zullen verdwijnen als gevolg van de megaherstructurering. De meeste banen worden naar verluidt geschrapt bij marketing en PR, maar ook zwakke bedrijfsonderdelen worden gestopt of afgestoten.

Nieuws

Meer nieuws over