Booz & Co: Private banking onder grote druk

25 april 2010 Consultancy.nl

Private banking staat als bedrijfstak op een tweesprong: net ontsnapt aan de grootste crisis sinds bijna honderd jaar, dient zich een nieuwe wereld aan waarin rijkdom verschuift en bestaande businessmodellen zijn uitgewerkt. Dat blijkt uit een rapport "Private Banking after the Perfect Storm"van consultant Booz & Company.

Voor het onderzoek van het strategy consulting bureau werden 140 bestuurders van private banks en directeuren van financiele regelgevingsinstellingen geinterviewd, in de vijftien belangrijkste markten voor private banking, waaronder Nederland.

Private banks staand wereldwijd onder grote druk

Uit de interviews blijkt dat de marges van private banks wereldwijd onder druk staan, omdat klanten sinds de crisis kiezen voor minder winstgevende producten en adviezen. Private banks overal ter wereld moeten verder snijden in de kosten, nu het lagere vertrouwen van klanten de marges blijft drukken. Bovendien nemen de belastingvoordelen in buitenlandse 'belastingparadijzen' af door de strengere regelgeving.

De omzet van private banks wereldwijd daalde in de afgelopen twee crisisjaren met 25% tot 30%, terwijl in dezelfde periode voor 10% tot 15% aan operationele kosten werd bespaard.

Aanvankelijk daalden de inkomsten vooral doordat klanten tijdens de crisis veel vermogen in contanten aanhielden en kozen voor producten met lage risico's. Volgens het onderzoek houden de lage marges echter ook in de toekomst aan, aangezien klanten steeds vaker kiezen om hun vermogen in eigen beheer te houden, omdat ze minder vertrouwen hebben in banken, bankproducten en relatiemanagers. Banken moeten hun expertise aanzienlijk vergroten om het vertrouwen van hun klanten terug te winnen, stelt het adviesbureau.

Midden-Oosten, India, Japan en het Verre Oosten zijn de nieuwe groeimarkten

Uit het rapport blijkt verder dat het Midden-Oosten, India, Japan en het Verre Oosten de nieuwe groeimarkten voor internationale private bankers zijn. Een derde van de mensen met meer dan $1 mln aan investeerbaar vermogen woont volgend jaar in een van deze deze Aziatische regio's - in totaal 3,6 mln, tegen 2,6 mln in 2008. In 2011 zullen er daarmee voor het eerst meer miljonairs in Azië wonen dan in de Verenigde Staten.

Nederlandse spelers kunnen toenemende concurrentie verwachten

In Nederland daalde de omzet van private banks met 28% tot 33% tussen 2007 en 2009. Meer kosten besparen is ook hier het devies, stelt het onderzoek, omdat de Nederlandse spelers niet de schaal hebben om back-office-activiteiten te outsourcen naar goedkopere locaties. Daarbij kunnen Nederlandse private banks toenemende concurrentie in het thuisland verwachten van Zwitserse private bankers, die onder druk staan om elders inkomsten te zoeken, nu de belastingvoordelen in Zwitserland door nieuwe regelgeving zijn afgenomen.

Nieuws