Booz & Co: lage gasprijs stuwt herstel gasmarkt
Door de lage gasprijs zullen Europese energieproducenten steeds vaker kiezen voor een gasgestookte dan een kolencentrale.
Dat stelt adviseur en gasspecialist Robert Oushoorn van adviesbureau Booz & Company in het FD naar aanleiding van het rapport 'The next cycle: Gas markets beyond the recession'.
Door de afgenomen vraag naar gas door de economische crisis, maar tegelijk het toegenomen aanbod van LNG en onconventioneel gas, is de prijs van gas op de dagmarkten al enige tijd spectaculair laag en ook de langlopende contracten, waarbij de gasprijs aan olie is gekoppeld staan onder druk. Zo laat Gazprom sommige klanten een deel van hun gas afnemen tegen prijzen die aan de spotmarkt zijn gekoppeld. Volgens Oushoorn is er kans dat het overschot aan gas op de Europese markt nog zeker drie tot vijf jaar aanhoudt.
Bij de huidige lage spotprijzen is de productie van elektriciteit uit gas even duur als of goedkoper dan bij het gebruik van kolen. Daarbij zijn de kosten van CO2-rechten ook meegerekend. “Als dit scenario zich voordoet, zullen energiemaatschappijen steeds meer gas gebruiken”, aldus Oushoorn. “Wij verwachten dan ook dat bij nieuwe investeringen in energiecentrales de voorkeur naar gas zal uitgaan.”
Een aanhoudend lage gasprijs zou dan dus zijn eigen vraag genereren. Volgens Oushoorn zal de gasmarkt in dat geval in versneld tempo herstellen van de vraaguitval door de economische crisis. “In de tweede helft van dit decennium kan de vraag naar gas dan terugkomen op het niveau waar het zonder de recessie zou staan”, meent Oushoorn.
Volgens Oushoorn van Booz & Company kwamen voor de recessie de langetermijncontracten met oliekoppeling al onder druk te staan. De huidige omstandigheden zouden een kantelpunt kunnen vormen. Oushoorn: “Als de overproductie en het prijsverschil tussen spot- en contractprijs langere tijd aanhouden, is de kans groot dat de gasmarkt steeds meer een gewone grondstoffenmarkt wordt.”