Booz & Co: bouw een geheel duurzame stad

21 augustus 2009 Energieraad

Adviesbureau Booz & Company vindt dat Nederland een geheel duurzame stad moet gaan bouwen. Het moet een project zijn om van te leren. Het bureau denkt aan een stad voor 40,000 mensen. In een interview van Cobouw ontvouwt het bureau de plannen.

"Het is geen luchtfietserij", stelt Robert Oushoorn adviseur en senior projectmanager bij Booz & Company. "Er is veel geld voor groen en duurzaamheid, maar er is geen samenbindende visie, de uitgaven zijn daardoor gefragmenteerd", stelt hij. 'Met zo'n stad breng je alles bij elkaar. Je ziet waar initiatieven elkaar overlappen of invloed op elkaar hebben en voor welke aspecten een oplossing nog ontbreekt. "

Te denken valt aan water, energie, transport, gebouwen en voedsel. Oushoorn "Met zo'n initiatief kun je als land de specialist worden waar andere landen kennis komen halen", stelt de projectmanager. "Er zijn nog weinig van dit soort stappen gezet."

Alleen Masdar, de duurzame stad die momenteel in Abu Dhabi wordt gebouwd. "Maar er zijn veel verschillen met Nederland', haast Oushoorn zich te zeggen. "Daar besluit de overheid tot de bouw en dan wordt dat vervolgens uitgevoerd, hier is voor besluitvorming consensus tussen veel partijen nodig, dat kost tijd. Ook het klimaat is totaal anders, dit zal gevolgen hebben voor de inrichting van zo'n stad."

(...) 'Het concept is nu nog high-level, maar we gaan binnenkort praten met leiders in het bedrijfsleven en de overheid om draagvlak te creëren en enthousiasme te genereren. Ook gaan we om tafel met partijen met diepere kennis op het gebied van onder meer logisitiek, urban design, energie, water en bouw."

Volgens de eerste planning moet de stad er tussen 2015 en 2017 komen. "Dat is optimistisch", geeft Oushoorn toe, 'maar het gevoel van urgentie is belangrijk. Anders ben je straks te laat om voorloper te zijn.

Nieuws