Booz & Co: 270 miljard wordt geinvesteerd in steden

11 mei 2010 Consultancy.nl

Het rapport "Reinventing the City" van strategy consulting bureau Booz & Company, in opdracht van het WNF, laat zien dat in een business-as-usual scenario, circa €270 miljard (of 7 maal het huidige wereldwijde BBP) zal worden besteed aan wereldwijde stedelijke infrastructuur en uitvoering in de komende 30 jaar.

Het sturen van deze enorme investeringen richting de ontwikkeling van lage koolstof of koolstofvrije steden zal cruciaal zijn om de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden te houden, de wereldwijd geaccepteerde ondergrens voor onacceptabele risico’s op catastrofale klimaatverandering. Veel van de groei in de stedelijke bevolking zal niet plaatsvinden in ’s werelds megasteden maar in kleine en snelgroeiende steden. Deze zullen grote mogelijkheden hebben in het leveren van nieuwe lage koolstof infrastructuren, maar zullen tevens moeten proberen met beperkte middelen om te gaan met de groei.

De meest noodzakelijke maatregelen voor steden zijn het gebruiken van agressieve energie reductiedoelen, kijkende naar de best mogelijke stedelijke planning als een essentiële weg om deze doelen te bereiken. Innovatieve financieringsstrategieën zullen moeten worden gebruikt om een extra $20 tot 30 biljoen te vinden aan additionele infrastructurele kosten voor business-as-usual projecties. Hierbij zullen ontwikkelde landen de ontwikkelingslanden moeten helpen bij het aangaan van de uitdagingen van schone ontwikkeling in groeiende steden.

Nieuws