Boer & Croon: Meer fusies en overnames in zorgsector

24 november 2011 Consultancy.nl

Het aantal transacties in de zorg is dit jaar sterk toegenomen. In september is het aantal overnames dat van vorig jaar al overstegen, blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau Boer & Croon. De verwachting is dat de M&A-markt in het segment zorg met zo'n 33 procent toeneemt.

De economische tegenwind weerhoudt investeerders en zorgpartijen er niet van op overnamejacht te gaan in de zorg. Onder meer het aantal deals in de kern van de zorg (cure/care/paramedisch) is met zo'n 36 procent van het totale aantal deals in 2011 opvallend. "Dit is een substantieel aandeel, wat erop duidt dat er nog veel te winnen valt in de zorg. De marktwerking lijkt definitief haar intreden te hebben gedaan in Nederland", aldus Dagmar Enklaar, partner bij Boer & Croon.

Private equity
Een substantieel deel (tussen de 20 en 30 procent) van de overnames in de zorg, wordt gefinancierd door private equity. Deze investeerders zien aantrekkelijke rendementen in de gezondheidszorg, waar zij veelal een efficiencyslag maken die de kracht van de zorginstellingen ten goede komt. Enklaar : "Veel van de private equity-partijen hebben hun investering gedaan vanuit een 'buy-and-build' strategie. Dat betekent dat er waarschijnlijk meer deals in het verschiet liggen."

Nederland
De becijfering van Boer & Croon heeft betrekking op alle deals met een Nederlandse target met significante exposure aan de gezondheidszorg; deze becijfering geeft het sentiment ten aanzien van investeren in de zorg het meest getrouw weer. Daarbij worden geen farmaceuten hierbij meegenomen, dit betreft namelijk een markt met een sterk eigen dynamiek en heeft een opportunistisch insteek door een hoog 'venture-capital / start-up' karakter. Het betreft bovendien overnames van aandelen dan wel het stichten van een joint venture, dus niet zozeer bestuurlijke fusies.

Nieuws

Meer nieuws over