Boer & Croon verwacht consolidatieslag supermarkten

02 juli 2010 Consultancy.nl

De overname van Sanders Supermarkten door Sligro is het begin van een nieuwe consolidatieslag binnen het Nederlandse supermarktuniversum. Dat zegt Maarten Vijverberg, partner bij adviesbureau Boer & Croon.

Het beursgenoteerde Sligro kondigde vanmorgen aan Sanvier, het moederbedrijf van Sanders Supermarkten, over te nemen voor bijna €50 miljoen. Sanders realiseerde in 2009 een winst van  €4 miljoen op een omzet van  €100 miljoen.

Boer & Croon adviseerde de overgenomen partij, met 22 supermarkten in de regio Twente, bij deze transactie. ,,Vanuit de sector zie je dat dit jaar, en overigens vorig jaar ook al, de concurrentie toeneemt op het gebied van prijs, locatie en consumentenbenadering'', zo geeft hij aan. ,,Willen bedrijven adequaat omgaan met deze ontwikkelingen, dan zullen ze schaalvoordelen moeten behalen''. Dat kan door overnames of andere samenwerkingsvormen.

Overname past in strategie van Sligro

Koen Slippen, directievoorzitter "“De overname van 22 winkels past fantastisch in ons masterplan voor de retail. We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we niet in de race zaten voor Super de Boer, maar nu beginnen we er wel weer zin in te krijgen. Sanders past goed bij ons vanwege het regionale marktleiderschap in de regio Enschede, dus het oosten van het land. Het sluit mooi aan op ons marktgebied vooral in het zuiden van het land. Verder zien we dat er veel Sanders-vestigingen op de nominatie staan voor relocatie en vergroting de komende jaren. De gemiddelde grootte is nu 800 m2 vvo, maar als de vestigingen gaan groeien, kunnen wij er goed mee uit de voeten. Ook het klantenpotentieel van Sanders past goed bij ons. De formule kent namelijk een sterke focus op vers, net als bij EMTÉ. De eigen slagerij van Sanders is daarbij fantastisch.”

Nieuws

Meer nieuws over